In de marge

1e ronde: Het hek is van de dam...
Op een bordje in het salon van Villa Vigor had de gastvrouw "Welkom aan de damkampioenen" neergeschreven. Een warm en hartelijk Limburgs welkom was het zeker. In Villa Vigor, een landelijk vakantiehuis in de Resterheide, kunnen groepen tot een twintigtal personen stijlvol logeren, vergaderen of tot rust komen en genieten van de weidse natuur.  Voor zover ik me herinner is nooit eerder een nationaal kampioenschap in deze regio gehouden geweest.
Het is dus nieuw, ook heel wat deelnemers zijn nieuw. Enkele vaste waarden moeten helaas verstek geven door werkomstandigheden of familiale toekomstplannen. Het goede nieuws is dat er weer een tweede klasse gevormd kon worden en dat we een heel open strijd mogen verwachten in beide reeksen.

Octaaf Berden kreeg de primeur van de eerste damcombinatie tegen Albert Mol. De dam kon nog onschadelijk gemaakt worden ten koste van een schijfje, maar dit mocht geen soelaas brengen in het eindresultaat.
In eerste klasse deed Christiaan Piens, bekend van de inmiddels 54 E-books lange reeks PC Blues, zijn wederoptreden. Ewa Schalley had alle moeite en een beetje geluk nodig om de volle buit binnen te rijven tegen Piens. Ook op het eerste bord ging het lastig voor Ronald Schalley tegen clubgenoot Mark Werrebrouck. Het succesrijk afronden van die partij zou voor Schalley wel eens heel beslissend voordeel kunnen opleveren in de eindafrekening. De andere titelkandidaten zijn duidelijk gewaarschuwd dat Mark een moeilijk te nemen klip zal zijn.
In tweede klasse speelde, de net veertien jaar geworden Ibe Demasure zijn maiden match en wist na net geen vijf uur de remise te houden tegen Luc Vanbeckevoort, met lof van toeschouwers en tegenstander.

2e ronde: Een maat voor niets in eerste klasse
Zes partijen met evenveel remises, het kan gebeuren, al deden Johan Coorevits en Christiaan Piens een paar keer het grote blunderboek open om dit te verhinderen. Uiteindelijk kreeg Coorevits het, met wat medewerking van Piens nog voor elkaar om het evenwicht te herstellen. 
In tweede klasse stonden de partijen in het teken van Limburg tegen West-Vlaanderen. Rik Devroe was veel te sterk voor Albert Mol, maar ook Octaaf Berden liep al snel tegen een schijf achterstand aan, nadat Ibe Demasure hem trakteerde op een combinatie uit het boekje. Verder in de partij schudde Ibe een tweede combi uit zijn mouw met opnieuw schijfwinst. De vermeende tegencombinatie die hierachter gretig door Berden aangenomen werd, leidde enkel tot een dam tegen vier schijfjes,waar Ibe wel raad mee wist.
Maxime Egels maakte de West-Vlaamse zege na bijna vijf uur compleet en kon zich zelfs nog enkele minder nauwkeurige zetten permitteren in een voor Luc Vanbeckevoort hopeloze stand.

3e ronde: 't Kan verkeren...
Gisteren niets anders dan remises, deze morgen enkel beslissingen. Ja 't kan verkeren, al had Mark Werrebrouck toch wel de remise voor het grijpen tegen Ewa Schalley. In tweede klasse hadden de Kortrijkzanen geen moeite met hun tegenstander. Ook Ibe Demasure stuurde af op een nieuwe winstpartij, maar een beetje gebrek aan ervaring in het eindspel lag aan de basis van enkele mindere zetten, waardoor Albert Mol terecht een punt achter zijn conto mocht schrijven.
Deze namiddag is er een dubbele ronde in eerste klasse met de absolute topper tussen Ronald Schalley en Keita Desmet.

4e ronde: Dubbel succes voor Luc Jennes
Met een knappe zege op Jim Depaepe sluit Luc Jennes de dubbele ronde glansrijk af. Nadat Depaepe eerst de winst mist, moet hij een doorbraak naar dam proberen te forceren met verlies van een schijf. Even later is duidelijk dat die doorbraak waardeloos is en niet opgewassen tegen het scherpe eindspel van Jennes. Jim Depaepe loopt hiermee tegen een opdoffer aan die hem allicht uit koers voor de titel geslagen heeft. Wie wel volop blijft scoren zijn Yves Vandeberg en Ewa Schalley die nu samen de leiding delen. Wat een topper had kunnen worden tussen Keita Desmet en Ronald Schalley, eindigde na 40 zetten in een puntendeling.

5e ronde: Keita Desmet aan het feest
Het is al langer dan vandaag bekend dat de gevestigde waarde serieus rekening moet houden met aanstormend jong geweld. Een van die jonge aasgieren is zeker het Kortrijkse goudhaantje Keita Desmet. Met een leuke damcombinatie wist hij Ewa Schalley in de problemen te brengen. Ewa stond voor de moeilijke keuze tussen afname van de dam met een schijfje verlies, of proberen de partij te neutraliseren met de voorlopige bonus van twee schijven tegenover de gevaarlijke dam. Ze koos tevergeefs voor de tweede oplossing. Desmet gaat hiermee nu aan de leiding en heeft zijn directe opponenten voor de titel al gehad waardoor hij de te kloppen man voor de titel is geworden. Dit belooft veel strijd in de komende rondes. Ronald Schalley veegde Michel Trouet met een klemzet van het bord. Yves Vandeberg geraakte niet verder dan een puntendeling tegen Jim Depaepe, waardoor hij nu de leiding moet delen met Schalley en Desmet. Jennes en Depaepe kunnen nog even hun wagonnetje aan de hoofdmacht aanhaken, maar daarachter gaapt de kloof.

In tweede klasse bezorgde Ibe Demasure een eerste verliespunt aan leider Rik Devroe. Nochtans had het nooit zover mogen komen. In de 37e zet ging Ibe in de fout, waarna Devroe in vier zetten vernietigend kon doorbreken naar dam. Rik zocht naar een passende tempozet in de combinatie en vond die met 50-44. Alleen... had hij Ibe natuurlijk eerst naar dam moeten sturen met 36-31 26x37 47-41 37x46. Na deze verkeken kans kabbelde de partij naar een remise. Vandaag volgt de laatste confrontatie uit de heenronde.

6e ronde: Vandeberg lost de rol
Van het leidend trio was Yves Vandeberg de enige die niet tot winst kwam. Chris Piens gaf geen krimp waardoor de Antwerpenaar op remise bleef steken. Mark Werrebrouck kwam eindelijk onder stoom en realiseerde zijn eerste zege tegen Alex Libbrecht. Jim Depaepe kreeg ongewild en zeer tegen de zin een vrije dag doordat Henri Grau zich wegens ziekte moest afmelden. Keita Desmet, Ewa en Ronald Schalley deden zoals van hen verwacht werd, al had Ewa nog heel veel moeite om de volle buit binnen te halen tegen Michel Trouet.

In tweede klasse combineerde Rik Devroe in 24 zetten naar dam en winst. Maxime Egels profiteerde ten volle van een eerste fout van Ibe Demasure om een schijfje en later de partij te winnen. Albert Mol tenslotte accepteerde een remise omdat Vanbeckevoort ook zou doorbreken naar dam. Dat hij twee schijven voor stond in een theoretisch gewonnen stand had Albert blijkbaar niet in de gaten. Er had dus veel meer in gezeten.

7e & 8e ronde: De wet van Murphy
Een ongeluk komt nooit alleen. Nadat Henri Grau gisteren door ziekte afwezig bleef, zag hij de dubbele ronde van vandaag niet meer zitten. Er zat niets anders op dan Henri uit het toernooi te verwijderen met minder dan de helft van de partijen op zijn actief. Hierdoor kreeg de rangschikking toch een paar ingrijpende wijzigingen en staan een aantal spelers nu met een partij minder achter hun naam, wat de tussenstand moeilijker inschatbaar maakt. Halverwege de ronde begaf TomaBoco van de live borden het en werden geen verdere zetten naar de pdn doorgestuurd. Dan maar alles bijwerken achteraf, wat ook gebeurde. Door de dubbele ronde was er geen voldoende tijd om het euvel op te sporen, alles was immers uitgevallen. Dan maar 's avonds alle partijen van de achtste ronde ingevoerd.
Ook op de borden liep niet alles naar wens toch van enkele toppers. Ewa Schalley was de enige die tot winst kwam. Dat Yves Vandeberg en Ronald Schalley het op remise hielden zal niemand verbazen. Maar wat Jim Depaepe en Keita Desmet ook probeerden, Alex Libbrecht en Mark Werrebrouck gaven geen krimp.
Onmiddellijk na de partij toonde Keita Desmet waar hij een zwakke voortzetting gemaakt had om de winst te halen. Diep ontgoocheld verliet hij de toernooizaal. Dit puntje tegen Werrebrouck zou hem misschien wel de titel kunnen kosten, daar hadden we het al over in de eerste ronde.
In de namiddagsessie hield Yves Vandeberg nu ook Ewa Schalley op remise. Ronald kreeg ongewild een vrije namiddag. Keita Desmet haalde zijn gram tegen Luc Jennes, die in de eerste toernooihelft nog stuntte met een zege tegen Depaepe. Diezelfde Depaepe haalde tegen Mark Werrebrouck uit met een sublieme partij met scherp eindspel.
In tweede klasse waren we nauwelijks begonnen toen Albert Mol zijn telefoon afging, ondanks dat de arbiter hem net ervoor gevraagd had om het toestel uit te zetten. Octaaf Berden profiteerde hierdoor ten volle van extra rust op de dag met de dubbele ronde. Ibe Demasure zette Luc Vanbeckevoort vast. De verwoede poging van Luc om hieruit nog wat te puren was hulpeloos. Voor de jonge Heulenaar bleek de dubbele ronde iets te zwaar. Na iets meer dan zeven uur spelen ging hij in de namiddag tegen Octaaf Berden in het eindspel met een voordelige stand totaal de mist in. Niets lukte nog. Enkele mindere zetten brachten hem in moeilijkheden, maar bij slagkeuze had hij nog gewoon de remise voor het grijpen. Helaas nam hij de verkeerde keuze met drie schijven verlies. Het Kortrijkse duel eindigde in een voor Rik Devroe bevredigend gelijkspel, waardoor hij de eerste plek lekker vast houdt. In de namiddag denderde de Kortrijkse trein over de beide opponenten.

9e ronde: Geen verrassingen
Michel Trouet revancheerde zich voor enkele net niet partijtjes door Mark Werrebrouck op remise te houden. Dit ging niet zonder slag of stoot maar Trouet speelde een van zijn beste partijen van dit kampioenschap. Opnieuw vielen naar het einde van de uitzending toch weer enkele borden uit door storingen. Alles werd aangevuld, maar tot overmaat van ramp zijn al die aanvullingen en ook deze van de zevende ronde allemaal verdwenen van de FMJD site. Het wordt dus overwerk in de namiddag. We zullen de partijen in de applets bijwerken en hopen die zo snel mogelijk weer online te kunnen zetten.

10e ronde: Keita Desmet of Ewa Schalley ?? Maxime Egels of Rik Devroe??
Het wordt morgen nog een heel spannende slotronde, zowel in eerste als in tweede klasse. 
Tegen Yves Vandeberg nam Keita Desmet vandaag toch wel een groot risico door al snel tevreden te zijn met een remise. Meestal geven we dan aan dat men geen risico neemt, maar in het geval van Keita had winst hem meteen ook de titel opgeleverd. Morgen is hij vrij door het forfait van Henri Grau en moet nu leidzaam toezien hoe Ewa Schalley het er zal van af brengen tegen Jim Depaepe. Mits winst wordt Ewa Schalley de nieuwe kampioen, in alle andere gevallen is het Keita die met de hoogste eer gaat lopen. Dit heeft hij vooral ook een deel te danken aan Jim Depaepe die vandaag net niet tot winst kwam tegen Ronald Schalley. Ronald kan ook nog gelijk komen met Desmet, maar moet het dan afleggen door een minder goed resultaat tegen Ewa. De vierde en vijfde plaats, die recht geven op een ticket voor volgende editie in eerste klasse gaan naar Jim Depaepe en Yves Vandeberg. Dit vijftal steekt ver boven de rest uit.
In tweede klasse heeft Rik Devroe vandaag eerder verrassend de leiding moeten afstaan aan Maxime Egels. Devroe kwam op schijfwinst tegen Ibe Demasure, maar die vond nog een leuke remisefinesse. Morgen zijn alle ogen gericht op het duel tussen Maxime Egels en Ibe Demasure, de enige die nog een stokje kan steken voor de titel van Maxime Egels. In ieder geval moet Rik Devroe in de slotronde voor de volle pot gaan, wil hij nog kans maken op eerherstel na vandaag. Het Limburgse duel tussen Luc Vanbeckevoort en Octaaf Berden leek op een remise uit te lopen, maar met een foute voortzetting bezegelde Vanbeckevoort zijn eigen lot.
Wie de kampioenen worden ?? Blijf kijken naar de live-uitzendingen, die vandaag gespaard bleven van storingen, toch hier in Peer. Een paar keer liet de FMJD site het afweten, maar die kon telkens heropgestart worden. Ook alle partijnotaties die gisterenavond gewist waren op die site, zijn nu hersteld en eveneens naspeelbaar in Toernooibase.

11e ronde: Ewa Schalley en Rik Devroe trekken aan het langste eind
Ongemeen spannend was het nog vandaag. Buiten raasde de storm in alle hevigheid. De speelzaal was nauwelijks te bereiken door omgewaaide bomen en ook in Villa Vigor sneuvelden er twee. De sauna in de tuin, vier maanden geleden vernieuwd, deelde in de klappen, maar ontsnapte gelukkig aan de totale vernieling. Maar ook binnen was er storm op komst. Jim Depaepe was vastbesloten zijn huid duur te verkopen, maar verspeelde zijn kansen met enkele mindere zetten. Ewa Schalley zette hem met scherp spel helemaal vast, waarna het feesten voor haar kon beginnen. Zij zorgt hiermee voor de primeur om als eerste dame de nationale titel in de open klasse binnen te halen. Al een paar jaar was het telkens net niet, maar nu heeft ze eindelijk oververdiend de grote prijs vast. Toen ze in de vijfde ronde moest buigen voor Keita Desmet zag ze het even niet meer zitten voor de top maar daarna gaf ze maar één puntje meer prijs tegen Yves Vandeberg en zette de kroon op het werk vandaag tegen Jim Depaepe. Fantastisch ! Gefeliciteerd Ewa.
Gisteren zadelde Ibe Demasure Rik Devroe met een kater op door hem een punt te ontfutselen. Vandaag moest en ging Rik Devroe vlot naar winst tegen Octaaf Berden, maar moest hopen dat Ibe de stunt van gisteren nog eens over zou doen. Het duurde lang, heel lang, ontzettend en bangelijk lang... maar uiteindelijk kon Rik opgelucht ademhalen toen Ibe tegen Maxime Egels zijn elfde punt veilig stelde.
De heer Dirk Ollaerts, schepen van sport van de stad Peer, vereerde ons met zijn aanwezigheid op de prijsuitreiking, waar hij de medailles en bekers uitreikte aan de deelnemers en de kampioenen. Hij was verrast over de intensiteit van de dampartijen en de moeilijkheidsgraad van deze denksport en gaf aan dat dammen zeer onderschat wordt. Hij benadrukte bijzonder blij te zijn dat de Limburgse dambond Peer gevraagd had dit Belgisch Kampioenschap onder de vleugels te nemen en hoopt dat dit voor herhaling vatbaar is.

 

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 09-01-2021