1st World Trophy for Primary Schools 2019 in Chianciano Terme (Italy)

VBS De Watermolen verdedigt de Belgische kleuren

Voor het eerst wordt bij de jeugd een teamwedstrijd georganiseerd voor basisscholen. VBS De Watermolen is DE school in België waar dammen een kans krijgt en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze door de Belgische bond aangeduid werden om ons land te vertegenwoordigen. Uiteraard geen gemakkelijke taak, daar de meest gevorderden net het zesde leerjaar verlaten hebben om in het secundair hun studies verder te zetten. We moesten dus putten uit het beperkte groepje 3e tot 5e leerjaar van het voorbije schooljaar. Emma en Wannes zijn pas in september gestart met dammen terwijl Axill nu zijn tweede jaar dammen achter de rug heeft.

Vrijdag 6 september 2019: 
De verwachtingen waren daarom beperkt tot het nemen van deze unieke kans om als team ervaring op te doen. Maar het liep vandaag net iets beter dan we hadden durven hopen. Na nederlagen tegen Polen en Italië moesten de "zware damlanden" nog partij gegeven worden met Oekraïne als eerste schijnbaar onmogelijke hindernis...
Wannes ging er eens goed voor zitten en combineerde naar dam, die enkel door de Oekraïense kon onschadelijk gemaakt worden met het verlies van drie schijven. Dit liet Wannes niet meer uit handen glippen. Even later was de verrassing compleet toen ook Emma stralend de zaal uitkwam met een gelijkspel. Axill hield ook nog lang stand maar moest na een foutje toch de handdoek in de ring werpen. Euforie in het Heulse kamp waar de 3-3 als een overwinning op zichzelf werd onthaald. Yes we can !! Gewoon genieten, gewoon samen opkomen met een gemeenschappelijk doel en die vreugde delen met het begeleidend team van coaches, ouders en grootouder.
De laatste partij van de dag was tegen de leiders uit Rusland die iedere ploeg van het bord vegen. We moeten toch wel bescheiden blijven.
Morgen staat de slotpartij tegen Nederland nog op het programma. Een kleine kans dat het wat wordt... maar niettemin een kans. Nog in de voormiddag is er tenslotte het blitz kampioenschap.
Na een namiddagje vrij met allicht bezoek aan de termen volgt dan 's avonds de prijsuitreiking en sluiting met een diner.

Zaterdag 7 september 2019: 
De Nederlandse armada was toch een beetje te sterk voor ons team. Wannes kwam een schijf voor, maar liet zich daarna vangen in een 1 om 3, waardoor de partij toch nog verloren ging. Ook Axill hield lang stand, tot hij zich vergreep aan een schijnbare afruil maar overzag de fatale meerslag die zijn tegenstander moest nemen.
Iets later werd de strijdbijl weer opgegraven voor de blitzpartijen. Wannes wist weer te winnen van de Oekraïner en mag nu na die dubbele zege waarschijnlijk dat land niet meer binnen. Axill hield de spanning er in tot in de laatste partij waar hij zowaar op bord 1 de sterke Pool wist te verslaan, tot immense vreugde bij de Italianen. Door die zege kwamen de Italianen op gelijke hoogte met Polen in de bordpunten en door die nederlaag tegen Axill ging de tweede plaats naar Italië met een betere score dan Polen op bord 1. De Italiaanse coach ging door zijn dak van vreugde en gaf Axill een Pinokkio trekpop als cadeau. De pop Pinokkio is het hoofdpersonage uit een Italiaans kinderboek uit 1883 van Carlo Collodi.
Door die ultieme zege hoefde ook Axill niet puntenloos naar huis. 
Chianciano Terme, het zit in de naam al vervat, is een van de vele kuuroorden die deze streek rijk is. Een bezoek aan de thermen stond daarom zeker op het verlanglijstje van de hele delegatie. In water van om en bij de 36 graden, verrijkt met een aantal mineralen was het heerlijk relaxeren zowel in het buiten- als binnenbad. Helaas mochten we daarbinnen niet fotograferen om de rust onder de vele bezoekers niet te verstoren. 
De dag werd afgesloten met een prijsuitreiking aan de grote thermen in het centrum van de stad. Een groep muzikanten en vendelzwaaiers luisterden de slotceremonie op. Spijtig genoeg liep deze viering iets te lang uit, waardoor de prijzen voor de jeugd pas in het donker uitgedeeld konden worden en het avondmaal veel te laat geserveerd werd. Al doende leert men en bij een volgende organisatie zullen ze daar wel rekening mee houden.

Zondag 8 september 2019:
Doordat we pas op maandag terug kunnen reizen profiteren we van deze mooie dag om een bezoek te brengen aan Siena, een toeristische trekpleister in Toscane en UNESCO cultureel werelderfgoed. Siena is een fantastische stad met o.a. zijn schelpvormige Piazza del Campo (bij wielerliefhebbers zeker gekend als aankomstplaats van de klassieker Strade Bianche), het Palazzo Pubblico, de 102 m hoge Torre del Mangia uit 1348 en de majestueuze kathedraal.
De stad bestaat uit 17 wijken of contrada's, die elkaar jaarlijks bekampen met beroemde paardenrennen op de Piazza del Campo. Vandaag hebben we geluk want de contrada dell' Aguilla (contrada van de Arend) heeft deze dag uitgekozen voor een indrukwekkende en urenlange stoet doorheen het centrum met trommelgroepen en vendelzwaaiers.
Bij de terugreis naar Chianciano maken we nog graag een ommetje naar Montepulciano, waar de bekende Vina-Nobilewijn gemaakt wordt. We laten ons niet verleiden tot een bezoek aan de vele wijnkelders maar trekken langs de uiterst steile corso of hoofdstraat naar de dom uit de 16e en 17e eeuw, waar we op een terrasje bekomen van de klimtocht met een frisdrankje of een glaasje lokale wijn.

Maandag 9 september 2019
Aan alle sprookjes komt een einde en ook dit Italiaans avontuur ontsnapt daar niet aan. De huurauto's moeten tegen 14 uur terug zijn in de luchthaven, maar na even rekenen kan een bezoek aan Ostia, dichtbij de luchthaven van Rome, nog zeker aan het programma toegevoegd worden. Lido di Ostia, deelgemeente van Rome is een badplaats waar de Romeinen graag vakantie nemen. Het ligt aan de Middellandse Zee, meer bepaald aan de Tyrreense zee, die ingesloten is door Sardinië, Sicilië en de westkust van Italië. Ostia Antica is de vroegere haven van Rome aan de monding van de Tiber, is goed bewaard gebleven en opgegraven. Een bezoek aan deze historische site zit er helaas niet meer in want vliegtuigen wachten immers niet. In de luchthaven aangekomen, krijgt het drietal nog enkele opdrachten van meester Stijn om in hun werkmap aan te vullen.

Zin om dit avontuur van dichterbij te beleven? Bekijk dan de vele fotoreportages met impressies van dit onvergetelijk avontuur.

Fotoreportages:

De heenreis : Met de trein naar Zaventem, een vlucht naar Rome en met twee huurauto's naar de bestemming

Eerste speeldag

Tweede speeldag 

Siena en Montepulciano

Ostia en de terugreis

 

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 09-01-2021