Milan Albers nationaal kampioen Blitz 2021

Heusden-Zolder strijdtoneel op 11 november 2021

11 november is traditioneel het slagveld van de dammers. Dan wordt er jaarlijks strijd geleverd om de titel van nationaal kampioen in de discipline Blitz.

Naast drie reeksen bij de volwassenen is er ook steeds een jeugdkampioenschap. Na jaren van eenzame strijd tussen Heulse en bij momenten een paar Kortrijkse spelers mochten we ons eindelijk verheugen op deelname uit Genk en Brussel, maar vooral  uit Heusden-Zolder waar Janes de Vries een nieuwe club uit de grond wist te stampen met in hoofdzaak jeugd.
Hij kreeg dan ook de eer toebedeeld door de Belgische Dambond om de nationale kampioenschappen blitz te organiseren.
Het was lang geleden dat nog zoveel spelers zich meldden. Naast de 15 jeugdspelers waren er niet minder dan 30 inschrijvingen bij de volwassenen.

Onze tweevoudig nationaal kampioen Blitz, Jim Depaepe, was door de pandemie twee jaar lang regerend kampioen en moest zijn titel dit jaar afstaan aan Brusselaar Adiatu Ibrahim. 
In tweede klasse mocht Stijn Kindt, nationaal vice-kampioen standaard partijen, strijden om de hoogste eer. Stijn was door universitaire studies zes jaar lang inactief maar stuntte in 2020 net voor de covid crisis naar de tweede plaats in het BK.
Hij bleef in Heusden-Zolder 6 ronden met het maximum van de punten aan de leiding. Toen moest hij tegen naaste achtervolger Renzo Rubele de titel proberen veilig te stellen. Eén klein foutje was voloende voor de Italiaanse Brusselaar om de partij naar zich toe te trekken. In de laatste twee rondes gaven beiden geen krimp meer zodat Stijn zich met 16 punten op 18 tevreden moest stellen met een tweede plaats.
In de derde klasse mocht jeugdlid Wout Vanneste, die in Kortrijk Vlaams kampioen tweede klasse werd, zich meten tegen een stapel zeer gevorderde spelers. Hij startte bijzonder goed met liefst 5 op 6. Toch vond hij zijn eigen spel onvoldoende en dat werd ook duidelijk in de verdere rondes. Een pak leergeld is de enige weg naar groei en succes Wout.

Heulse jeugd domineert het jeugdkampioenschap Blitz

Bij de jeugd hadden we 7 ijzers in het vuur. Topfavoriet was Wannes Vanneste, Vlaams kampioen bij de jeugd, die vooral moest vrezen voor een paar clubgenoten.
Die vrees kwam uit toen in de vierde ronde Milan Albers hem te slim af was. De zenuwen gierden door de keel bij  beide kemphanen en Milan morste nog twee puntjes met remises, maar ook Wannes gaf nog een punt prijs, waardoor hij een puntje te kort kwam om naast de Vlaamse ook de nationale titel binnen te rijven.
Milan mocht verdiend de beker in de hoogte steken en haalt hiermee zijn eerste grote triomfzege. Dit belooft voor de komende weken en jaren. Dat het podium ook net als in Kortrijk volledig Heuls kleurde was niet meteen een verrassing. 

Proficiat aan onze 7 jeugdspelers die het hele kampioenschap domineerden. Hopelijk lukt het evenzeer in de nationale kampioenschappen Rapid, die in januari in Heule doorgaan net als de nationale kampioenschappen algemeen tijdens de paasvakantie.

Alle uitlagen en standen op https://toernooibase.kndb.nl/opvraag/standenke.php?Id=44439&jr=22

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 15-11-2021