In de marge

Een dagelijkse kijk op de voorbije ronde(n)

9 maart: Elfde ronde: Ewa Schalley en Jimmy Depaepe naar barrage voor de titel

Het moet lang geleden zijn dat er nog zo'n spannende eindstrijd was als dit jaar. Zoals gisteren aangegeven waren er nog drie titelkandidaten. Nadat Jimmy en later Ewa moesten berusten in een remise ging alle aandacht naar de partij Vandeberg-Casaril. Bij winst van Casaril kon Ronald Schalley nog als een duivel uit een doosje naar de eerste plaats springen omdat Casaril dan voor Dekimpe eindigde.... En waar Jimmy en Ewa zo bang voor waren gebeurde ook. Vandeberg ging positioneel in de fout en Casaril kreeg beslissend voordeel. Helaas stond voor Schalley toen al vast dat hij niet van Alex Libbrecht zou winnen. De barrages zullen naar alle waarschijnlijkheid in Kortrijk gespeeld worden op een later te bepalen weekend.

8 maart: Tiende ronde: Nog drie titelkandidaten

De titelstrijd beperkt zich voor aanvang van de laatste ronde tot drie kandidaten. Indien Jimmy Depaepe er in slaagt te winnen is hij kampioen. Als hij en Ewa Schalley allebei remise spelen, kan Ronald Schalley hen nog bijbenen. Dan hangt veel af van de andere partijen of Ronald als derde hond met het been gaat lopen, of er een barrage komt tussen de twee huidige leiders.
Vandaag kregen we nog enkele mooie partijen, ondermeer van Stijn Kindt die ei zo na won, maar Michiels kon net ontsnappen door het allerkleinste gaatje. Ook Keita Desmet speelde een stevige partij na een mindere opening. 
In tweede klasse ging Wouter Kindt met de premie van de strijdlust aan de haal. Met een schijfje achter wist hij  met een tweede offer door te breken naar dam en de remise te verzekeren. Morgen wacht hem nog een super zware opdracht tegen kampioen Leruth, maar na 7 remises moet Wouter klaar zijn om ook die strijd tot een goed einde te brengen. De Vries haalde nog eens een mooie combinatie uit, een mooi orgelpunt op een knap kampioenschap.

7 maart: Negende ronde: Jimmy Depaepe haalt zijn slag thuis

Jens Dekimpe verslikte zich in een door Jimmy Depaepe goed gekende opening en kreeg een flinke dreun in de stand. De strijd om de rode lantaarn is (voorlopig) in het voordeel van Stijn Kindt geëindigd in een rechtstreekse confrontatie tegen Alex Libbrecht. Kan Alex dit nog afwenden in de laatste twee partijen?

Tweede klasse: Philippe Leruth kampioen
De strijd is gestreden in tweede. De promovendi zijn bekend. Leruth wordt 1 en Janes De Vries, die tweede wordt, zette zijn eindsprint te laat in. Vermoedelijk zal onze China man nog vaak terugdenken aan de gemiste meerslag tegen Wouter Kindt.


6 maart: Achtste ronde: Koffiedik kijken

Met nog drie ronden te gaan is niets beslist. Amper één schamel puntje scheiden de voorlopige nummer 1 en de nummer 9. Morgen zitten al die toppers tegen elkaar. Wie wint blijft in de running, de verliezers haken naar alle waarschijnlijkheid af. Winnaar van de dag is in ieder geval Marc De Meulenaere, de enige met twee winstpartijen, waarmee hij helemaal back in business is.

In tweede klasse had Valère Hermans vandaag de beslissing in eigen handen, maar zowel deze morgen tegen Leruth als tegen De Vries liet hij steken vallen. In zet 24 speelt Valère DE forcing van de partij, waarna De Vries verplicht moet sluiten met 37-32 . Wat toen had kunnen volgen was de combinatie van het kampioenschap geworden: 25. 24-29 26. 33x24 19x30 27. 28x10 05x14 28. 35x24 14-20 29. 25x14 09x29 30. 34x23 21-27 31. 32x21 12-18 32. 23x12 08x48. maar Hermans had dit niet in de gaten, begrijpelijk. Erger ... even later haalde De Vries beslissend voordeel en nestelde zich daarmee op een lekkere tweede plaats. Het programma van Leruth is in die mate licht, dat hij nauwelijks nog averij kan oplopen. Dit mag hij niet meer laten ontglippen... maar dit zullen we pas morgen zeker weten. Wouter Kindt haalde zijn vijfde remise in een voor hem hoog gezelschap en Johan Coorevits was Henri Grau te slim af.


6 maart: Zevende ronde: Ewa Schalley stelt orde op zaken

Hilariteit bij aanvang van de ronde. Een van de spelers had zich danig zitten voorbereiden op de kamer en realiseerde zich pas in de speelzaal dat hij vergeten was zijn pyama uit te trekken.... Het wereld record trappen lopen en kleren wisselen werd daarna met grote zekerheid verbroken.

Ewa Schalley heeft orde op zaken gesteld door een mooie zege tegen leider Dekimpe. Casaril heeft zich weer in de hoofdgroep genesteld met een mooie combi tegen Stijn Kindt.  De jonge Heulenaar speelt knappe partijen maar betaalt nog leergeld in de eerste klasse. Depaepe en Michiels maakten het elkaar niet echt lastig, waardoor nu drie man aan de leiding gaan. Ook Keita Desmet verdient een vermelding met een foutloos eindspel tegen Ronald Schalley. De grote verliezer van deze ronde was zeker Bernard Lemmens die positioneel tegen Marc De Meulenaere aanliep.

In tweede klasse leek de topmatch tussen Hermans en Leruth naar een zege voor Hermans te evolueren, maar Valère liet Leruth toch nog een doorbraak naar dam nemen, waarna de remise een feit was. Gemiste kans. 
De Vries zette zijn blunder van gisteren recht met een zege op Coorevits. Hij rukt hiermee op naar de gedeelde tweede plaats. Niets is dus beslist in deze groep, zeker niet voor de titel en de promotieplaatsen.

 

5 maart: Zesde ronde: Casaril kan eindelijk nog eens winnen

In een spannende partij tegen Stijn Kindt wist Jens met een verrassend zetje enig voordeel te creëren wat uiteindelijk tot winst leidde. Knap gespeeld. Patrick Casaril is uit den dode verrezen met een klinkende zege tegen Marc De Meulenaere. Is hij net als vorig jaar aan een eindspurt begonnen? Morgen weten we meer. En ook Jimmy Depaepe nam de volle buit tegen Alex Libbrecht. Ewa Schalley raakte niet voorbij Keita Desmet en in de andere twee toppartijen bleef het evenwicht netjes bewaard.
In tweede klasse was er heel wat comotie toen Janes De Vries een ferme kwakkel van Wouter Kindt beantwoordde met een nog veel grotere blunder. Janes zag de winnende meerslag niet, tot onbegrip van alle toeschouwers. Vanaf dat moment lostte Wouter zijn zuurverdiende puntjje niet meer. Noël Michel doet zijn bijnaam van Le Père Noël (kerstman) alle eer aan door nog eens de winst weg te gooien tegen Evens. Johan Coorevits nam een damcombinatie tegen Leruth maar die werd al heel snel geneutraliseerd. Leruth was preciezer in het eindspel dan Coorevits en nam zowaar de volle buit mee. Hermans verliet zwaar ontgoocheld de zaal na zijn nederlaag tegen Jennes. Leruth heeft nu twee punten voorsprong op Hermans en er moet al veel gebeuren om hem nog te onttronen. Maar... we zijn nog maar net over de helft.
Morgen een dubbele ronde. Allicht komt er wat meer duidelijkheid, alhoewel....

 

4 maart: Vijfde ronde: Mardi Gras

Vette dinsdag sluit het carnaval af. Wie nog eens goed aan de bak wilde moest daar vandaag volop van profiteren, maar het was vooral in tweede klasse dat de varkentjes aan het spit hingen. Grau en Leruth toonden hun klasse, maar het was de manier waarmee Janes De Vries Michel Trouet te grazen nam, die me het meest kon bekoren. Ook Wouter Kindt had feest kunnen en moeten vieren maar overzag helaas tot twee keer toehet winnende zetje, waardoor Jos Vandebergh niet met honger de vasten in moet.
In de eerste klasse hield Jens Dekimpe mooi stand tegen Michiels, kreeg zelfs enig voordeel, maar onvoldoende voor winst na een dubbele ruil. Ondertussen is het kransje achtervolgers aangegroeid tot een quintet. Depaepe had iets voorbereid tegen De Meulenaere maar die sloeg meteen alle illusies aan diggelen met een afbraakpartij. Lemmens geraakte niet verder dan een puntendeling tegen Keita Desmet en Yves Vandeberg ging eindelijk eens vol voor een goeie partij, maar Ewa Schalley liet zich niet strikken. Ook Stijn Kindt maakte het Ronald Schalley bijzonder lastig maar moest in zijn tegenstander zijn meester erkennen. En de gelukkigste van Mardi Gras was misschien nog wel Patrick Casaril, die eindelijk wist te winnen.

 

3 maart: Vierde ronde: Trofee van de strijdlust voor Stijn Kindt

In tegenstelling tot enkele borden waar de vrede al heel snel getekend werd, moest Stijn Kindt na zijn zware ochtendpartij aan de bak tegen GMIF en oud Pools kampioene Ewa Schalley. in een bijna vijf uur durende heroïsche strijd ging Stijn pas in de 52ste zet in de fout met 49-44 in plaats van de aangewezen zet 37-31. Hierna werd de stelling door Ewa handig afgewikkeld naar een nipte winst. Lemmens kon eindelijk winnen. Alex Libbrecht was zijn slachtoffer.
In tweede klasse mocht Janes De Vries le Père Noël op zijn blote knieën danken omdat deze laatste niet kan tellen. Noêl Michel was heel tevreden met een remise en realiseerde zich pas later dat hij een schijfje voor stond en in twee tellen Janes De Vries had kunnen vernederen. Tja, dit hoort er nu eenmaal bij en na een lange dag met een dubbele ronde hebben dammers wel eens last van spookschijven. Na winst tegen resp. Coorevits en Jennes, zijn Hermans en Leruth meer dan ooit de naar voorgeschoven kanshebbers voor de promotietickets. Ook Johan Evens bleef aan de winst na een mooie en spannende partij waarin Wouter Kindt pas in zijn traditionele tijdnood in de fout ging.


3 maart: Derde ronde: Bernard Lemmens verprutst de winst

In een spannende partij tegen leider Dekimpe kreeg Lemmens na de foute zet 47 (34-30) een buitenkans om de partij snel te beslissen met 14-19. Tot zijn grote ontgoocheling bleek het plan met de gambit 23-29 dat Bernard opzette onvoldoende voor winst. Kampioen Casaril blijft maar aanmodderen en verloor nu ook van Keita Desmet. Yves Vandeberg ging voluit voor winst tegen de jonge Kindt, maar de koele kikker van WDC gaf geen krimp en hield de stand netjes in evenwicht. 

In tweede klasse blijft Leruth op titelkoers, zeker na winst tegen Grau. Heel veel beslissingen en een eerste punt van Jos Vandebergh, waardoor de laatste nul nu ook van de tabellen is.


2 maart: Tweede ronde: Jens Dekimpe alleen aan de leiding

Een verwittigd man is er twee waard. Deze spreuk heeft Patrick Casaril duidelijk niet onder de knie. Vorig jaar liep hij al tegen de lamp en ook vandaag werd hij vakkundig van het bord geveegd door youngster Jens Dekimpe. Op alle andere borden kon niemand het verschil maken. Enkel Marc De Meulenaere had nog winstkansen. Stijn Kindt kwam heel zwaar onder druk te staan en Marc had dit moeten afmaken, maar de jonge Heulenaar wilde zijn huid duur verkopen. Zet na zet bleef hij keurig verdedigen en puurde zowaar nog een remise er uit. Morgen is er een dubbele ronde. Wordt Bernard Lemmens de volgende scalp van Dekimpe? Voor de habitués zijn er immers geen zekerheden meer.
In tweede klasse werd Valère Hermans het feestvarken van dienst door als enige een winstpartij neer te zetten. Hiermee verwees hij clubgenoot Jos Vandebergh naar de bodem van de rangschikking. Wouter Kindt, die gisteren nog vrij was, had zich voorgenomen om clubgenoot Coorevits net als vorig jaar een punt afhandig te maken. Iets waar hij glansrijk in slaagde. Meer nog, Johan moest nog goed uit zijn doppen kijken in het eindspel om niet in een drievoudige oppositie geplaatst te worden. De strijd is hier zowaar nog meer gelijkopgaand dan in eerste klasse. Zes spelers delen nu de leiding met een plusje.


1 maart: Eerste ronde: BK zonnig van start gegaan

Voor de zevende keer is het BK te gast in L'Hirondelle Oteppe, een vakantieresort aan de poort van de Ardennen waar de spelers vanuit de orangerie een prachtig zicht hebben op de vallei van de Burdinale. Ieder jaar proberen we de afwerking van het kampioenschap wat meer glans te geven. Dit jaar voor het eerst zijn alle partijen live te volgen, niet evident, want problemen met servers en providers die instaan voor de uitzending van live games schenen aanvankelijk voor een onoverkomelijk struikelblok te zullen zorgen. Gelukkig konden we terecht bij de Poolse dambond die een eigen hosting heeft, waarvoor dank.

Misschien zullen enkelen onder jullie bovenstaande gedachte met een kritisch oog bekijken omdat al wie wat later afgestemd had maar tien van de elf partijen kon volgen. Sorry, niet onze schuld maar die van Cupido. De liefde tussen ma en pa Schalley was danig groot dat ze zich in een mum van tijd met elkaar verzoenden met een vluggertje om dan meteen naar de kamer te verdwijnen, korte tijd later gevolgd door het duo De Meulenaere-Vandeberg.

En toen begon het echte BK. 

Jens Dekimpe startte zijn kampioenschap net als vorig jaar met een zege. De manier waarop hij zijn leermeester Alex Libbrecht in verlegenheid bracht wekt bewondering op. Van de jeugd is Jens de grootste kanshebber op een hoge ereplaats. Hou hem maar in de gaten. Jazeker, ook wij moesten dit vandaag doen. Het dammen vergaat Jens in ieder geval beter dan zijn kennis van de Franse taal. De uitbater had een bordje gehangen bij een urinoir met de waarschuwing dat de veer van spoelknop niet goed werkte. Tja wie leert dit nu op school.... Jens niet blijkbaar en in een mum van tijd stond het hele zootje onder water. Gelukkig was het maar water en met wat goede wil een trekker en een dweil werd dit probleempje snel opgelost.

Stijn Kindt, nog zo'n beloftevolle jongere, verkeek zich op een voorwaartse ruil van Jimmy Depaepe. Op twee manieren kon hij schijfwinst pakken en de variant met het plakkertje leverde Jimmy ook al geen paaseieren op. Ja als je dit vindt moet je dubbel voorzichtig zijn. Is er misschien een vierde variant waarbij het slecht kan aflopen? Die had Stijn helaas niet gezien en gretig ging hij in de aanval. Een schitterende combinatie van Jimmy Depaepe sloeg zijn droom aan diggelen. Misschien wordt dit de mooiste van het kampioenschap, al was de combinatie van Luc Jennes in tweede klasse ook eentje om U tegen te zeggen.

De derde van de jeugd, Keita Desmet, moest aantreden tegen oud kampioen Stephan Michiels. Lange tijd kabbelde de partij gelijkwaardig richting remise, maar toen ging Keita net als Stijn te gretig op zoek naar winst. Michiels stuurde hem naar dam om vervolgens via deze dam zelf een doorbraak met fatale gevolgen op het bord te toveren. Met een zucht van opluchting kon Michiels zich in het rijtje koplopers plaatsen.

De langste partij was die tussen De Luikse kemphaantjes Casaril en Lemmens, beiden meermaals landskampioen en Casaril zelfs titelverdediger, genietbaar en een strijd tussen kampioenen zoals we het graag hebben. Dat er geen winnaar was zal niemand als een verrassing beschouwen. dat er een echte strijd was verdient onze appreciatie des te meer.

Tweede klasse

Noël Michel was de eerste die met een schijfje kwam voor te staan toen Luc Jennes al in de tiende zet in de fout ging. Natuurlijk duurt een partij tot ze gedaan is en Michel hakte alles van het bord af in de vaste overtuiging op die manier de winst te verzekeren. Helaas ging het voor hem fout in de 36e zet, waar hij de weg opende voor een knaller van een combinatie van Luc Jennes, die hiermee een doorbraak naar dam forceerde met twee eenheden minder. Jennes werkte echter heel secuur af en kaapte onverhoopt nog  de volle buit weg onder de neus van een ontgoochelde Michel.

Na een fout van Jos Vandebergh in de 28ste zet kreeg Johan Coorevits de winst op een presenteerblaadje aangeboden, iets waar hij geen neen tegen zei.

Janes De Vries zette veel druk op de stelling tegen Henri Grau maar het was een 'net niet' en dat is maar evenveel als een remise. Ook Valère Hermans zette clubgenoot Evens zwaar onder druk, maar die gaf geen krimp. Hermans moest nog goed opletten om het deksel niet op de neus te krijgen maar speelde de goede zetten. Hij kreeg voordeel dat uitdraaide in een simpele drie om een. Valère breide er nog een staartje van zestien zetten aan, maar breien is helaas niet het beste vak van Hermans.

Tenslotte wist Leruth zijn absolute favorietenrol waar te maken door de topper tegen Trouet tot een goed einde te brengen.

 

 

 

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 19-11-2019