In de marge

Laatste ronde: Jimmy Depaepe verijdelt staatsgreep door familie Schalley
Oud kampioen Bernard Lemmens moest tegen Keita Desmet de beker tot op de bodem ledigen in een voor hem catostrofale editie. Drie nederlagen en geen enkele overwinning, het is ooit anders geweest. Met deze zege werd Keita vijfde en haalde hij genoeg punten voor een MF norm, zijn grootste ambitie voor de aanvang van het kampioenschap.
Valère Hermans maakte het Patrick Casaril kwaad lastig, maar ging toen plots veel te impulsief en overhaast te werk waardoor hij Casaril een eenvoudige combinatie op een presenteerblaadje aanbood. Ewa Schalley kwam tegen Philippe Leruth nooit in de problemen en zette met haar zege heel veel druk op Jimmy Depaepe die nu moest winnen om zijn tweede plaats veilig te stellen.
Maar Depaepe is een bijtertje. Van de opdoffer van gisteren tegen Casaril was niets meer te merken. Het leek even problematisch toen Bryan Wollaert wat voordeel kreeg, maar in het eindspel toonde Jimmy zich toch iets handiger en kon als laatste na ruim vijf uur en met een zucht van opluchting de debatten van het kampioenschap sluiten.
Luc Jennes kampioen in tweede klasse
Dank zij winst in de slotmatch tegen Bert Van hauwermeiren werd Luc Jennes de onbetwiste winnaar van de tweede klasse met recht op promotie naar eerste in de editie 2017.

Tiende ronde: Ronald Schalley kampioen
Door de verrassende nederlaag van Jimmy Depaepe is Ronald Schalley met nog een ronde te gaan al verzekerd van een achtste nationale titel. Jimmy Depaepe zal morgen nog sterk moeten presteren wil hij de tweede plaats veilig stellen. Er zijn met Ewa Schalley en Patrick Casaril nog twee kapers op de kust. De combinatie die Casaril vandaag tegen Depaepe uit zijn mouw schudde mag zeker als de mooiste van het kampioenschap beschouwd worden. De strijd om de vijfde plaats die recht geeft op een selectie voor 2017 zal morgen nog in alle hevigheid woeden.
In tweede klasse heeft Michel Trouet zichzelf buiten spel gezet voor de titel. Tot twee keer toe kreeg hij mogelijkheden tot schijfwinst, maar telkens verkeek hij zich op de stand. Morgen zullen Bert Van hauwermeiren en Luc Jennes onderling uitmaken wie de kampioen wordt. Luc Jennes start met het voordeel dat hij, dank zij een beter resultaat tegen Trouet, genoeg heeft aan remise om de titel en de promotieplaats naar eerste klasse binnen te rijven. 
Alles live te volgen vanaf 11 uur.

Turks dammen: Johan Demasure de eerste nationale kampioen

De acht deelnemers hadden er best zin in en menig toeschouwer vond het spijtig dat ze zich voor deze activiteit niet ingeschreven hadden. Algemeen werd de Turkse variant als zeer interessant beschouwd.
Organisator Johan Demasure toonde zich in de finale, in een meer dan een uur durende partij, toch weer net iets sluwer dan de Kortrijkse jeugdspelers Bert Van hauwermeiren en Keita Desmet, die de laagste treden van het podium mochten beklimmen. 

Negende ronde: De vermoeidheid slaat toe.
Er vielen deze namiddag liefst vier beslissingen. In drie ervan was één fout(je) meteen fataal. Yves Vandeberg kreeg ook voordeel tegen Philippe Leruth, maar onvoldoende om de volle buit binnen te halen. Jimmy Depaepe moest winnen wilde hij zijn titelkansen hoog houden. Een uitgebluste Bernard Lemmens liet echter weinig ruimte voor creatief spel. Bijna liep het nog fout voor Depaepe, maar Lemmens zag de winstvariant niet voldoende waardoor Depaepe nog ontsnapte. Ronald Schalley is goed op weg om zijn titel te verlengen. Met nog twee partijen te gaan heeft hij een punt voorsprong op Jimmy Depaepe en drie op Ewa Schalley en Keita Desmet, die door hun zege van vandaag plots fel komen opzetten. Benieuwd of er nog veel zal veranderen in de huidige stand. Het beloven spannende ronden te worden.
In tweede klasse liet Michel Trouet opnieuw belangrijke punten liggen. Na een schijfje voor gekomen te zijn, liet hij dit toch weer ontglippen om uiteindelijk nog helemaal onderuit te gaan tegen Luc Jennes. Bert Van hauwermeiren liet Gaston Wilvers geen schijn van kans. Er zijn nog steeds drie kandidaten voor de titel in tweede klasse.

Achtste ronde: Ook een vrije namiddag in eerste klasse???
Kwam het door de dubbele ronde of door de gesmaakte aanwezigheid van een tiental supporterende clubgenoten van de deelnemers? In ieder geval kregen we in eerste klasse deze namiddag slechts twee partijen die naam waardig. Jimmy Depaepe bracht Philippe Leruth vlug in de problemen. Vanaf dan was het afwerken naar de volle buit. Uitermate spannend was het in de partij tussen Casaril en Wollaert. Pas toen Bryan in de 41e zet met 3-8 een fout maakte, ging het snel bergafwaarts tot hij strijdend ten onder ging. 
In de tweede klasse deelden Gaston Wilvers en Michel Trouet na een mooie partij broederlijk de punten. Johan Evens overklaste aanvankelijk Luc Jennes. Na enig knoeiwerk gaf hij echter met vier stukken meer de winst nog helemaal uit handen.  

Zevende ronde: Eindelijk winst voor Keita Desmet
Keita Desmet, het jonge talent uit Kortrijk, speelt met volle overgave en gaat telkens voor de winst. Tegen meervoudig kampioen Patrick Casaril was het eindelijk prijs. Valère Hermans had een rustdag in gedachten. Hij gaf Conrad geen duimbreed toe, waarop de Luikenaar al heel snel op remise aanstuurde, iets waar Hermans maar al te graag inging. Ronald Schalley kreeg de zege op een serveerblaadje van Philippe Leruth, die al snel een schijfje moest inleveren. 
Op de andere borden ging het er hard aan toe. Tegen Bryan Wollaert kreeg Bernard Lemmens alweer geen speelruimte noch winstkansen. Jimmy Depaepe schatte een doorbraak totaal verkeerd in. Met een tegenzet wist Ewa Schalley een schijfje te winnen. Jimmy mocht uiteindelijk nog een puntje optekenen na een ontsnapping door het nauwste gaatje. Zijn clubgenoot Johan Coorevits blijft iedereen verbazen. Heel lang hield hij gelijke tred met Yves Vandeberg, maar in een bloedstollend eindspel toonde Vandeberg zich iets handiger.... Alhoewel. Toen Coorevits in een verloren stand zijn laatste reddingsboei uitgooide door een schijfje aan te vallen, had Vandeberg dit probleemloos in twee zetten kunnen afmaken, maar Yves was ziende blind, vluchtte met het schijfje naar veld 6, waarna Johan met een simpel zetje de remise alsnog over de streep trok.
De tweede klasse had deze voormiddag vrij.

Zesde ronde: Ronald Schalley komt opzetten
Sensatie in de partij tussen Bernard Lemmens en Valère Hermans. Aanvankelijk kan Hermans een schijf winnen maar overziet de mogelijkheid, om vervolgens in de vernieling gespeeld te worden. Maar Lemmens blijft aanmodderen in dit kampioenschap en laat Hermans nog remiseren via een simpele combinatie.
Johan Coorevits zal met gemengde gevoelens de zaal verlaten hebben. Een puntje gewonnen of eentje verloren? Het laatste is de overheersende gedachte, al is zijn puntensaldo hoger dan ooit gehoopt. Bryan Wollaert moest het onderste uit de kan halen om niet te verdrinken in de overmacht van Ewa Schalley. 
In een lastig eindspel wist Ronald Schalley het laken naar zich toe te trekken en werd hiermee de enige winnaar in de eerste klasse. Jimmy Depaepe behoudt na een magere puntendeling tegen Keita Desmet de leiding, maar moet nu Ronald Schalley naast zich dulden. Met een iets lichter programma heeft Schalley alle troeven in handen om zijn titel te verlengen, maar de weg is nog lang en hard. Morgen staat een dubbele ronde geprogrammeerd. Wie houdt zich staande en wie gaat ten onder? Volg het live mee vanaf 9 uur.

Turks dammen: Een ouwe vos verliest zijn streken niet
Nu het Turks dammen binnen de FMJD in volle opmars is, konden we niet achterblijven. Het jaarlijkse manneke pis toernooi stond daarom in het teken van deze jongste damvariant binnen de werelddambond.
Bert Van hauwermeiren startte, na zijn vijfde plaats in deze discipline bij de cadetten op het jeugd WK in Beilen, als de te kloppen man. In zijn poule moest hij echter de duimen leggen voor organisator Johan Demasure die nog zelden achter het dambord komt te zitten, maar duidelijk zijn streken niet verloren heeft.
In de tweede poule stond er geen maat op Keita Desmet die zich samen met Johan Evens wist te plaatsen voor de grote finale van vrijdag a.s.

Vijfde ronde: Johan & Johan stunten
't Zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Michel Trouet, gisteren nog de winnaar van de dag, kreeg vandaag een ontnuchterende nederlaag aangesmeerd van rode lantaarndrager Johan Evens. Nochtans had Trouet die partij nooit mogen verliezen. In zet 38 kon hij met 14-20 een afdoende dreiging voor een kettingstelling opzetten, waarna een doorbraak naar dam geforceerd werd met 14-20 30-25 23-29 25x21 29x47 In het eindspel kwam Johan Evens fors opzetten en bracht de spanning in tweede klasse weer helemaal terug.
Johan Coorevits zorgde tegen Ewa Schalley voor een tweede blauwe vermelding. Jimmy Depaepe blijft secuur afwerken en stuurde Eric Conrad met lege handen naar Luik terug. Bryan Wollaert werd in het middenspel onder de voet gelopen door Ronald Schalley, maar gaandeweg kreeg hij terug vat op de partij. Net toen Kingsrow de remise aangaf, ging hij opnieuw in de fout en zo'n buitenkans moet je Ronald geen twee keer geven. In het Luikse derby tussen Lemmens en Casaril werd met het mes tussen de tanden gespeeld voor de volle pot maar dit leverde uiteindelijk geen winnaar op. Valère Hermans kreeg schijfvoordeel tegen Philippe Leruth maar in zijn impulsieve zoektocht naar winst vergat hij het plan van Leruth te dwarsbomen en uiteindelijk mocht hij nog van geluk spreken dat hij het deksel niet op de neus kreeg.

Vierde ronde: Trouet in turbo drive
De dubbele ronde van vandaag zal Bernard Lemmens een slapeloze nacht bezorgd hebben. Na de eerder belabberde opening van Yves Vandeberg ging hij risicovol op zoek naar succes. Dit brak hem zuur op. Na deze dubbele nederlaag prijkt hij helemaal onderin. De achtervolging wordt nu wel heel zwaar en een titel lijkt verder weg dan ooit. Patrick Casaril kon nipt uit de klauwen blijven van een zwaar ontgoochelde Schalley. Met twee schijven meer kon Ronald de weg naar winst niet vinden. Keita Desmet miste schijfwinst tegen Ewa Schalley met remise als gevolg. Valère Hermans werd weggedrukt door Jimmy Depaepe, die hiermee terug aan de leiding gaat. Vruchteloos probeerde Bryan Wollaert een drie om één te winnen tegen Philippe Leruth en Johan Coorevits hield netjes stand tegen Eric Conrad.
In tweede klasse lijkt geen maat te staan op Michel Trouet die de topper tegen Bert Van hauwermeiren tot een goed einde wist te brengen. Na ook winst in de ochtendronde is Michel de enige met de volle buit in de dubbele ronde. Het wordt wachten tot de terugronde om te zien wie nog wat tegen hem kan doen, maar de turbo is aangeslagen en de rode loper is al uitgerold.

Derde ronde: Elektriciteit is een mooie uitvinding...
De orangerie van L’Hirondelle Oteppe, een idyllisch plekje met zicht op de vallei van de Burdinale. Misschien wel het mooiste plekje om een kampioenschap te houden. Bij mooi weer is het er heerlijk toeven. Een aanrader voor wie van kamperen of een vakantiehuisje houdt. Helaas zijn in deze bosrijke vallei de elektrische leidingen meestal bovengronds, waardoor bij zwaar weer zwiepende takken of een omgewaaide boom vaak voor overlast zorgen. De lokale bevolking is de stroomonderbrekingen al gewoon, maar gevoelige computerprogramma’s kunnen daar heel wat last van hebben.
Zo moesten we deze middag live het einde van enkele partijen missen en kort na de aanvang van de vierde ronde was het alweer van dat. Enfin, kopzorgen voor de organisatie, waar de spelers gelukkig geen last van hebben.
De familie Schalley sloeg deze morgen haar slag. Ewa wist Valère Hermans te verschalken met een zetje, maar vooral de zege van Ronald tegen Bernard Lemmens zou wel eens zwaar door kunnen wegen bij de eindafrekening. Patrick Casaril gaat nu alleen aan de leiding na een zege tegen Johan Coorevits.
In tweede klasse was Luc Jennes niet goed bij de les en liet zich met een klassieke combinatie ringeloren door Michel Trouet.

Tweede ronde: Lemmens morst een punt 
De grootste opschudding van de dag viel niet eens op de borden te noteren. Door een nog onbekende oorzaak viel windows plots uit op de laptop die instond voor de live uitzendingen. Na de heropstart konden de live games verder gevolgd worden maar dan zonder de verduidelijkende analyses van Kingsrow en Sjende Blyn.
De uitslagenlijst van vandaag laat vermoeden dat we enkele zoutloze remisepartijen voorgeschoteld kregen, maar niets is minder waar. Op quasi alle borden woedde de strijd in alle hevigheid. Jimmy Depaepe ontsnapte door het kleinste gaatje tegen Ronald Schalley. Ewa Schalley bracht zichzelf nog onnodig in de moeilijkheden in een remisestand tegen Yves Vandeberg, maar haalde in een een om drie de eindmeet. Bryan Wollaert kreeg schijfvoordeel tegen Valère Hermans, maar dit was analytisch onvoldoende voor de volle buit. De twee verliezers van gisteren lieten vandaag geen steek vallen. Philippe Leruth hield de partij helemaal in evenwicht tegen Keita Desmet en Johan Coorevits forceerde met een offer een doorbraak. Bernard Lemmens moest een dubbel tegenoffer doen om nog wat winstkansjes over te houden, maar de Heulenaar liet zich niet meer strikken in een van zijn mooiste partijen van het seizoen.
In tweede klasse deed Michel Trouet zijn intrede met een remise tegen Gaston Wilvers. Luc Jennes overzag schijfwinst na 15 zetten maar wist de partij toch als enige in een zege om te zetten tegen de matig presterende Johan Evens. 

Eerste ronde: Geen verrassingen in eerste klasse
Patrick Casaril en Jimmy Depaepe deden wat van hen verwacht werd, al hadden ze het niet onder de markt tegen de sterk van zich afbijtende tegenstanders. Toch moesten Philippe Leruth en Johan Coorevits uiteindelijk zwichten onder de druk. Bernard Lemmens ontsnapte na 15 zetten aan schijfverlies en ook nog eens in de slotfase, maar toen hadden beide clubgenoten al blijkbaar de vrede gesloten. Traditioneel haspelden de Schalleys hun verplicht nummertje in ijltempo af. Voor hen begint het kampioenschap pas echt morgen. Yves Vandeberg moest goed uitkijken om niet in de val te trappen maar hield de stand in evenwicht tegen clubgenoot Bryan Wollaert. Keita Desmet kreeg welgeteld één kans op schijfwinst tegen Valère Hermans, maar had niet de juiste voortzetting in gedachten, waarna de partij naar een remise kabbelde. Toen ze de debatten sloten zat er nog een addertje onder het gras waarin Desmet zich had kunnen verslikken.
Bert Van hauwermeiren aan de leiding
Een spijtige zaak dat de tweede klasse dit jaar, weliswaar door omstandigheden, dun bezet is. De laatste jaren is de jeugd steevast terug te vinden onder de favorieten voor promotie en dit zal dit jaar niet anders zijn. Johan Evens was het eerste slachtoffer van de Kortrijkse cadet, die na het WK in Beilen een steile opgang maakt. Het Brusselse derby tussen Luc Jennes en Gaston Wilvers kreeg geen winnaar.

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 12-04-2024