In de marge

Een dagelijkse kijk op de voorbije wedstrijden

22 februari: Ronald Schalley is nationaal kampioen 2015

Het heeft wat geduurd voor ik mijn eindrelaas kon neerpennen, eerst maar zorgen dat alles hier in het Open van Cannes op wieltjes loopt.

De slotdag van het BK was er eentje zoals de vorige dagen, slecht voor hartlijders. 
Het was al snel duidelijk dat Valère Hermans niet van plan was zich naar de slachtbank te laten leiden door Marc De Meulenaere. Integendeel, De Meulenaere kreunde onder de druk van Hermans en nam uiteindelijk een veel te dure damcombinatie. Hij mocht zich gelukkig achten dat Hermans met een schijfje voor de remise accepteerde. Was hij gisteren nog heel gelukkig weggekomen tegen De Vries, dan geschiedde vandaag toch wat gerechtigheid.
Lemmens, gisteren ook al zeer fortuinlijk ontsnapt tegen Depaepe, kon evenmin de indruk wekken vandaag naar winst te gaan. Ewa Schalley stak manlief en handje toe door te winnen van Lemmens. Vandeberg geraakte niet verder dan een remise tegen Jennes. Casaril won zoals verwacht werd, maar was al uitgeschakeld voor de titel.
Bleef de topper tussen Ronald Schalley en Jimmy Depaepe. Depaepe had op remise kunnen spelen, iets wat hem allicht gelukt was, maar door het verliespunt van gisteren tegen Lemmens moest hij vol voor de winst. Iets te veel risico brak hem zuur op. Schalley eindigde door al deze verwikkelingen nog twee punten voor de rest en is de verdiende winnaar van een uitermate spannend kampioenschap.
In een partij zonder al te veel belang voor de rangschikking nam Janes De Vries revanche voor de vele nodeloos verloren punten door van Keita Desmet te winnen, zij het na een vette blunder van de Kortrijkse belofte.
In tweede waren nog drie titelkandidaten. Trouet schakelde zichzelf uit door de winst te verprutsen tegen Evens. Libbrecht won gemakkelijk, maar Johan Coorevits werkte dit keer zijn eindspel wel correct af tegen Grau en mocht het hoogste trapje van het podium op, goed voor een plekje in de eerste klasse van 2016.

21 februari: Belabberd eindspel

De beloofde heksenketel was er vandaag in alle vormen en kleuren met als einde een zekere anticlimax, tenminste voor wie faalde. Zelfs de elektriciteitsmaatschappij had door dat dit niet om aan te zien was en prompt kregen we weer een stroomonderbreking in de hele vallei. Hierdoor hebt u thuis de pointe van de speeldag gemist, maar we vullen dit morgen op Toernooibase wel aan.
Nadat Lemmens zwaar voordeel krijgt gaat hij in de fout. Depaepe krijgt een huizenhoge winst(kans) doordat hij een schijfje extra weet vast te zetten. Hij ruikt de zege en de sensatie maar gaat dan overhaast een ruil nemen, waarna hij exact één tempo te kort komt om de volle buit te pakken. Weg titel waar hij morgen tegen Schalley had voor kunnen spelen. Maar dit was klein bier in vergelijking met wat op het bord De Meulenaere-De Vries gebeurde. Verscheidene keren krijgt Janes de kans om het af te maken, maar even veel keren wringt hij zijn zege de nek om met een blunder als dramatisch einde. Hiermee brengt hij De Meulenaere onverhoopt opnieuw op titelkoers. In tweede klasse slaagde Johan Coorevits in een gewonnen stand er in om alle zetten te vinden die niet winnend waren. Talloze keren verzuimde hij de winst te pakken en moest lijdzaam toezien hoe Bert Van hauwermeiren hem een punt ontfutselde.
Ewa Schalley was eindelijk aan de winst en Keita Desmet speelde opnieuw een prachtige partij tegen Ronald Schalley. 
Wie de uiteindelijke kampioen wordt? Dat zien we morgenavond wel, zelf durf ik me in deze heksenketel niet meer aan een gokje wagen.
In tweede klasse zijn er nu drie leiders met 10 punten. Veel spannender kan het niet. Libbrecht heeft nog steeds de leiding, maar in de diverse varianten heeft Coorevits toch wel de beste kansen, tenzij.... 
Er zijn geen zekerheden meer, behalve dat het morgen de laatste ronde is. Aanvang om 11 uur !

20 februari: Het antwoord is Keita Desmet

"Het kan verkeren" zei Bredero. Wat gisteren nog als een evidentie leek, is vandaag weer totaal anders. Wie houdt Marc De Meulenaere van zijn vierde nationale titel? Keita Desmet, of... moeten we misschien beter schrijven Marc De Meulenaere zelf? In zet 42 kan hij Keita plat spelen met 31-27 maar hij overziet deze strategisch winnende zet. Even later weigert hij het remiseaanbod van Desmet, om vervolgens als het kalf zo goed als verdronken is, zelf nog een remiseaanbod te plaatsen, in de ijdele hoop dat hij zo nog de meubelen kan redden. Desmet ruikt echter bloed en laat zijn prooi niet meer los.
Jimmy Depaepe is met een zege tegen Leruth toch weer een beetje back in business, maar moet wel nog tegen Schalley en Lemmens. Deze laatste twee speelden vandaag een harde strijd van een dertigtal zetten, waarna het duidelijk werd dat er geen cadeaus te rapen vielen. Hierna ging het in ijltempo naar de veertigste zet.  Yves Vandeberg ten slotte miste in de 40e zet een doorbraak naar dam en winst tegen Ewa Schalley. Van de top 5 komt Depaepe er vandaag als winnaar uit, maar dit was ook al met een gelukje.Ook hij vergat in zet 30 Leruth de doodsteek toe te brengen met wat misschien wel de mooiste combinatie van het kampioenschap had kunnen worden. 
Morgen wordt het dus een heksenketel. Toch maar beter wachten tot zondag om nog prognoses te maken.
In tweede klasse verdedigde Rik Soete zich bijzonder kranig tegen clubgenoot Coorevits, maar toen hij een doorbraak naar dam niet zag was het ook meteen uit. Bert Van hauwermeiren stopte de opmars van Grau, die zich met een puntje gelukkig mocht achten. Leider Libbrecht raakte niet verder dan een remise tegen Bram De Vries. Morgen is hij vrij en krijgen we mogelijks een nieuwe leider.

19 februari: Wie houdt Marc De Meulenaere van zijn vierde nationale titel?

Het is alweer vijf jaar geleden dat De Meulenaere op het hoogste schavotje mocht plaats nemen, maar na de dubbele zege van vandaag hebben de bookmakers hem toch als kandidaat nummer 1 naar voor geschoven. 
Dat er koppen zouden rollen hadden we voorspeld en dit gebeurde. We weten nu wel zeker dat Jimmy Depaepe zijn titel niet zal verlengen na de nederlaag van deze namiddag tegen Yves Vandeberg. Dit moet de slechtste partij in jaren geweest zijn van Jimmy. Yves liet tot twee keer toe een zetje ongemoeid, maar toch ging het van kwaad naar erger voor de regerende kampioen. Toen hij uiteindelijk nog een waterkans kreeg voor remise met een doorbraak mits materiaalverlies, ging hij iets te hebberig om met zijn stukken, waarna hij even later mocht opgeven.
Het wordt ook geen vrouw want zowel tegen Janes De Vries als tegen Valère Hermans overzag Ewa Schalley een winnend zetje en is met twee remises in de middenmoot verzeild geraakt.
Het wordt evenmin Patrick Casaril. In de voormiddagsessie tegen De Meulenaere had hij zijn konijnenpoot duidelijk ergens verloren en werd weggeblazen. Tegen De Vries had hij dan weer alle geluk van de wereld. In een pot remise stand was De Vries net als Depaepe te hebberig. Een schijfje offeren en doorlopen naar dam, iedereen had het gezien, behalve De Vries. Casaril lachte in zijn vuistje, maar het zal niet genoeg zijn voor de titel.

Wie houden we dan nog over?
Ronald Schalley staat nog steeds een punt los, maar heeft nog alle toppers te verwerken. Bernard Lemmens moet zowat alles winnen om kampioen te worden. Het verliespunt deze namiddag tegen de sterk spelende Keita Desmet zou hem wel eens heel zuur kunnen opbreken. Yves Vandeberg daarentegen heeft een lichter programma en is de Antwerpse underdog. 

In tweede klasse stond de topper tussen Alex Libbrecht en Michel Trouet geprogrammeerd. Trouet wat niet goed bij de les toen hij simpel een schijfje kon winnen. Achteraf bleek dat hij dit niet eens gezien had, laat staan overwogen om het uit te voeren. Even later ging het zelfs helemaal fout en zorgde hij voor een anticlimax in deze partij. Het blijft echter spannend doordat Johan Coorevits de volle buit wist binnen te rijven na een openingszetje. En Henri Grau is in alle stilte aan een remonte bezig. Beiden hebben twee punten achterstand maar een  partij minder gespeeld. Alles is hier dus nog mogelijk zolang de croupier niet roept "Rien ne va plus".

 

18 februari: Quatre-mains een kolfje naar de hand van het Kortrijkse duo

Bert Van hauwermeiren en Alex Libbrecht overklasten de andere teams. Ze wonnen al hun partijen. Tweede werd het Limburgse duo Bram De Vries/Johan Evens, gevolgd door Valère Hermans/Michiel Soete. De vierde plek was voor Rik Soete en Yves Vandeberg.
 

18 februari: Zesde ronde: Spanning in tweede helemaal terug

Alex Libbrecht had zich al helemaal verzoend met de remise en wilde dit snel afwikkelen. Helaas had hij niet door dat Johan Coorevits met een laatste lokzetje nog kon toeslaan. Trouet, die niet verder geraakte dan een gelijkspel tegen Bram De Vries, heeft nu toch weer de sleutel van de ontknoping in handen. Morgen staan de twee kemphanen tegenover elkaar. Benieuwd wie de sterkste stalen zenuwen heeft.
In eerste was de gelukzak van de dag toch Patrick Casaril die goed weg kwam toen Luc Jennes flaterde. Desmet zag een voordelige stand smelten als sneeuw voor de zon naarmate de partij vorderde. De remise van Leruth was terecht. Jimmy Depaepe deed wat hij moest doen, winnen van Janes De Vries en Ronald Schalley bouwde stelselmatig het voordeel uit tegen Valère Hermans met een vlotte zege als gevolg. Schalley is nu de enige leider, maar een trio zit op vinkentouw om toe te slaan. 
Morgen is een dubbele ronde. Er zullen zeker koppen rollen.


18 februari: Problemen door stroomonderbreking

De elektriciteitsmaatschappij moest zonodig midden de uitzending overschakelen van de noodgenerator op het gewone net, nadat ze gisteren tijdelijk het euvel hersteld hadden. Hierdoor zijn helaas de live uitzendingen gestopt. We proberen vanavond alle partijen compleet te krijgen via de applets op Toernooibase. Onze excuses aan het thuispubliek voor dit ongemak.


17 februari: Vijfde ronde: Veel beslissingen

We werden wakker met een algemene stroompanne in de regio. Gelukkig was die hersteld kort voor de aanvang van de ronde, waardoor we een vlekkeloze uitzending konden verzorgen. Inderdaad vlekkeloos, wat niet van alle partijen gezegd kan worden. 
Ewa Schalley mocht al snel de twee puntjes op zak steken na een blunder van Luc Jennes. Ronald Schalley knokte zich naar winst, maar verzuimde die te nemen met 30-34 in de 57ste zet. Hierna had Janes maar één schijnbaar speelbare zet met 44-39, maar die was evenzeer verboden. Schalley mocht zich gelukkig achten dat Janes De Vries op zijn beurt in de fout ging in zet 62. Aangewezen was 38-33 in plaats van het verliezende 39-34. Ook Bernard Lemmens bleef aan de winst na een zware partij tegen kuitenbijter Valère Hermans. Minder last had Yves Vandeberg met Philippe Leruth. Al snel kreeg de Antwerpenaar voordeel, maar het duurde nog een hele tijd voor hij verwoestend kon uithalen. De Meulenaere en Depaepe speelden een knappe partij maar geen van beiden kon het verschil maken. Desmet haalde voordeel tegen Casaril, die kreunde onder de druk maar uiteindelijk niet bezweek.
Na deze ronde is de leidersgroep gehalveerd, maar er zijn nog een pak kandidaten die zich opmaken voor de eindstrijd. De Meulenaere heeft het zwaarste programma afgewerkt en is een te duchten tegenstander voor de eindzege. Casaril heeft het zwaarste ook achter de rug en het zou niet de eerste keer zijn dat hij uit de achtergrond verrassend toeslaat. Tenslotte is ook Desmet nog niet kansloos waardoor het nog steeds koffiedik kijken is wie het dit jaar zal halen.
In tweede klasse is het minder spannend. Alex Libbrecht stevent in rechte lijn af op de titel. Kan Johan Coorevits hem morgen nog een pad in de korf gooien? En... de laatste nul is nu ook van de tabellen na de zege van Bert Van hauwermeiren tegen Rik Soete. Met een lokzetje wist Bert zijn tegenstander te verleiden om een damzet te nemen. De nabeurt voor Bert was verpletterend voor de erg ontgoochelde Rik Soete.


16 februari: Vierde ronde: Zes leiders

Het is duidelijk dat niet alle partijen van het hoogste niveau zijn maar de spanning is er niet minder om. De Vries, die deze morgen nog een punt morste tegen Leruth, speelde een dijk van een match, waardoor Bernard Lemmens zwaar ontgoocheld afdroop. Kampioen Depaepe kon eindelijk winnen. De Meulenaere hield alles onder controle tegen Ronald Schalley en Ewa Schalley moest alle zeilen bijzetten om het gevaar Casaril te ronden. De hele partij stond ze zwaar onder druk, maar de Luikenaar wist daar geen munt uit te slaan. Leruth ging in de fout tegen Hermans, maar de belangrijkste zege komt op naam van Yves Vandeberg. Na schijfverlies ging Desmet even zwalpen. In feite was er niets aan de hand en had hij dat verlies kunnen neutraliseren. Vandeberg beet zich vast in zijn prooi en liet die niet meer los. 
 

16 februari: Derde ronde: Geschenkendag

Luc Jennes liet zich verleiden tot een potje klassiek, een kolfje naar de hand van Ronald Schalley die de Brusselaar hiermee vakkundig van het bord veegde. Janes De Vries smeerde Leruth een kettingstelling aan waarbij deze de keuze had tussen schijfverlies of een damzet tegen. De partij was zo goed als gespeeld, maar toch liet De Vries zijn tegenstander nog terug in de match komen en remiseren, waarmee hij een unieke kans verspeelde om opnieuw alleen aan de leiding te gaan. De mede koplopers hadden immers onderling remise gespeeld. Casaril zette Depaepe zwaar onder druk en kon een doorbraak forceren. Dit overzag hij echter waarna er niets noemenswaardig de remise nog in de weg stond. Ewa Schalley kon geen wig slaan in het bastion van Desmet en Yves Vandeberg verzuimde de winst tegen Valère Hermans. Meer nog, hij moest nog hard zijn best doen om uiteindelijk niet te verliezen.
In tweede was Bram De Vries veel te genereus voor Henri Grau. Alex Libbrecht liet een voordelige stand in remise lopen en Michiel Soete won verdiend van een nog steeds puntenloze Bert Van hauwermeiren. Het zit niet mee voor Bert die wel leuke partijen speelt maar telkens ietsje te kort komt. De nul blijft beslist niet op de tabellen. In de namiddag draaide de uitgestelde topper tussen Johan Coorevits en Michel Trouet in het voordeel uit van de Sprimontois zodat niemand nu nog het maximum heeft.

 

15 februari: Tweede ronde: Lemmens en De Meulenaere dagwinnaars.

Janes De Vries, de leider van het eerste uur, speelde een kranige partij tegen Yves Vandeberg, maar moet nu het gezelschap dulden van Lemmens en De Meulenaere. Lemmens nam Jennes, na een afruilpoging, te grazen met een mooie combinatie. Het plakkertje dat zou volgen was dodelijk en Jennes gooide meteen de handdoek in de ring. De Meulenaere overklaste Leruth positioneel. In de herkansingstopper tussen regerend kampioen Depaepe en Ewa Schalley, werd de orde niet verstoord. Toch zat Depaepe voortdurend onder druk na een mindere opening. Na veel rekenwerk wist hij toch een gelijkwaardige remise af te dwingen. Ook Ronald Schalley raakte niet verder dan een gelijkspel tegen oud-kampioen Casaril.
Valère Hermans moest aanvankelijk het spel ondergaan tegen Keita Desmet, maar kon plots uithalen met een verrassende combinatie die een schijfje winst opleverde. Dit had genoeg moeten zijn voor de volle pot, maar toch liet Hermans zich nog ringeloren en moest uiteindelijk nog een puntje afgeven aan een verbeten strijdende Desmet.
In tweede klasse heeft Alex Libbrecht autoritair de leiding genomen. Bram De Vries liep tegen de Limburgse lamp van Johan Evens, Grau hield Trouet op remise en Johan Coorevits had een vrije dag. Het familieduel  tussen vader en zoon Soete bracht geen winnaar na een bizarre partij met fouten in de beide kampen. We doen mee om te leren en vooral voor het plezier is hun leuze. Nog wat bijschaven en meer doorrekenen en misschien valt er nog wel wat te rapen in de komende partijen.

 

14 februari: Eerste ronde: Janes De Vries torent boven iedereen uit

Valentijnsdag, wat een dag om een nationaal kampioenschap te beginnen. Lief zijn voor je tegenstander dus... vergeet het. Hoewel op bijna alle borden de vrede gelsoten werd, was de strijd toch fel. Het Luikse derby tussen Casaril en Lemmens leek uit te draaien op een zege voor Casaril, maar uiteindelijk kroop Lemmens door het oog van de naald. Het Limburgse derby werd eveneens afgewerkt op het scherp van de snee en Janes De Vries wist uiteindelijk Valère Hermans eronder te krijgen. 
Aan bord één zaten twee nationale kampioenen tegenover elkaar, de titelverdediger en de blitz kampioen. Geen van beiden wist voordeel te halen met een logische remiste tot gevolg. De familie Schalley deed wat tortelduifjes doen, zeker op Valentijn en het Antwerpse duel tussen De Meulenaere en Vandeberg kende ook al weinig opwinding.

Hierdoor wordt De Vries de winnaar van de dag. Voor hem mag het kampioenschap hier stoppen en mag de rest barrage spelen voor de tweede plaats. Was het maar zo simpel Janes, maar wat zeker wel geldt is het spreekwoord: "Goed begonnen is half gewonnen" , al zal de rest het willen houden bij:"Eerste gewin is kattegespin." Ik duim alvast voor de eerste spreuk.

Tweede klasse: Zesklapper
In de tweede klasse eindigden alle wedstrijden op een beslissing. Bram De Vries mocht eerst een dammetje halen en schudde uiteindelijk ook nog een zesklapper uit de mouw. Welcome back. Verder geen verrassingen met winst voor Libbrecht, Coorevits en Trouet.

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 12-04-2024