In de marge

Zaterdag 22 februari: Eregenodigen openen het kampioenschap

Na een korte hulde door WDC-voorzitter Johan Demasure aan Rik Soete en andere het voorbije jaar overleden Belgische dammers, werden Conny Soete-Ducatteeuw, Riks echtgenote en Stan Callens, voorzitter van het Heuls Denkplatform (culturele raad) als eregasten gevraagd de openingszet te doen.

1e ronde: Stijn Kindt eerste hond in het kegelspel.
Van de drie uitgesproken favorieten moest Yves Vandeberg een punt laten aan de Heulse outsider Stijn Kindt. Jim Depaepe en Hein De Cokere kwamen tegen Johan Coorevits en Chris Piens ongeschonden uit de openingsronde, al was dit op beide borden met de nodige dosis meeval. De Kortrijkse derby tussen Rik Devroe en Alex Libbrecht eindigde net als het Brussels onderonsje tussen Renzo Rubele en Luc Jennes in een remise nadat niemand ook maar enig voordeel kreeg in de partij. In het Limburgs derby kwam Mark Werrebrouck als winnaar uit de bus, maar was er toch veel animo over de gemiste kansen, ook van Mark.
In tweede klasse kreeg Maxime Egels theoretisch schijfvoordeel tegen opa Freddy. Maar Freddy gaf geen krimp en kon toch nog terecht de remise op het bord houden. Ook de Limburgse derby werd uiteindelijk een gelijkspel, maar daar ontsnapte Octaaf Berden toch wel door het nauwste gaatje na een paar mindere zetten van Johan Evens. Daniel Mullier maakte ongewild de eerste fout van het kampioenschap en gaf Simon Behalal hiermee een schijfje cadeau, wat uiteindelijk fataal bleek. De twee Heulse jongeren maakten er een boeiende partij van. Wout liet een combinatie met doorbraak naar dam ongemoeid, waarmee Ibe ontsnapte. Later waren de rollen omgedraaid en rekende Ibe onvoldoende een combinatie met winst door om vervolgens vast te lopen in de stand met een zege voor Wout als gevolg.

Zondag 23 februari:
2e ronde:  Rookies uitstekend van start

In tweede klasse zijn de jonge nieuwkomers verrassend goed uit de startblokken geschoten. Zowel Simon Behalal als Wout Vanneste hebben een perfect parcours op de borden getoverd.
In eerste klasse was er geen voordeel te bespeuren in de topper tussen Jim Depaepe en Hein De Cokere met een logische remise als gevolg. Knappe remise van Rik Devroe tegen Yves Vandeberg en verdiende zeges voor Luc Jennes en Alex Libbrecht tegen resp. Johan Coorevits en Mark Werrebrouck.

Maandag 24 februari: 
3e ronde:  Luc Jennes en Hein De Cokere leiden de dans
Hein De Cokere moest hard werken om clubgenoot Johan Coorevits te kloppen, maar slaagde wel in zijn opzet. De andere WDC derby tussen Stijn Kindt en Jim Depaepe eindigde na een spannend eindspel toch in een remise. En ook Antwerpenaar Yves Vandeberg kwam opnieuw niet verder dan een gelijkspel, dit keer tegen Mark Werrebrouck, die hiermee zijn uitschuiver van gisteren toch enigszins goedmaakt.
In tweede klasse schuurt Simon Behalal solo door naar de leiding. Wout Vanneste kon het dit keer niet bolwerken tegen de ervaren Limburger Johan Evens. Titelfavoriet Maxime Egels won vlot van Daniel Mullier en eist nu de tweede plaats op. Ibe Demasure haalde tegen Freddy Egels, de nestor van het toernooi, eindelijk een puntje binnen.
Vandaag staat voor de eerste klasse een dubbele ronde op het programma. Benieuwd of dit door weegt bij enkele spelers.

4e ronde:  Op kousenvoeten
Luc Jennes heeft zichzelf in de voet geschoten en hiermee aardig meegewerkt aan de opmars van Hein De Cokere die aan een remise tegen clubgenoot en outsider Stijn Kindt voldoende had om op kousenvoeten alleen aan de leiding  te komen.
Janes de Vries had vandaag een enorme baaldag. Twee keer een schijf voor komen en telkens nog met een flater de boot ingaan is hem nog maar weinig overkomen. Hiermee neemt hij ook de rode lantaarn over van zijn opponent Johan Coorevits. Rik Devroe hield met een stevige partij nu Jim Depaepe op remise, iets wat hij eerder in de week ook al realiseerde tegen die andere topper Yves Vandeberg. Knap.

Dinsdag 25 februari: 
5e ronde:  Slechts één (gevleide) remise
Het hadden allemaal beslissingen kunnen zijn, ware het niet dat Albert Mol zo in de wolken was met zijn doorbraak naar dam en eieren voor zijn geld koos om een eerste punt binnen te rijven. 
In eerste klasse begint zich stilaan aftekening te vormen tussen de top en de rest van het pak. Yves Vandeberg en Stijn Kindt boeken een eerste winstpartij na een reeks van vier remises. Yves kreeg een 'rustdag' na een blunder van Luc Jennes, maar Stijn moest bijna vijf uur zwoegen om clubgenoot Johan Coorevits eronder te krijgen. Rehabilitatie voor Janes de Vries tegen KBDB voorzitter Alex Libbrecht. Opnieuw kwam Janes een schijfje voor maar werkte dit keer perfect af.
In tweede klasse noteren we een knappe zege van Ibe Demasure tegen Daniel Mullier. Het was vooral uitkijken naar de topper tussen Simon Behalal en Johan Evens. Door zijn zege heeft Simon de titelstrijd herleid tot een duel tegen Maxime Egels, de enige die hem nog bedreigen kan.

Woensdag 26 februari: 
6e ronde: Chris Piens blijft in het zog van de leiders
Dank zij een zege tegen Luc Jennes blijft Piens zijn rol als outsider voorbeeldig vervullen. Hein De Cokere won vlot van Mark Werrebrouck met een kaatsingszetje en ook Jim Depaepe kreeg er na een zwaar bevochten partij Renzo Rubele onder. Voor Johan Coorevits wil het maar niet lukken. Ook nu moest hij zijn meerdere erkennen in Alex Libbrecht. De rode lantaarn is bijna definitief in zijn bezit, zeker na de remise van Rik Devroe tegen Stijn Kindt. Janes de Vries gaat verder met stip door een remise tegen Yves Vandeberg, die de titel nu wel mag vergeten.
In tweede klasse blijft Simon Behalal onder stoom en heeft nog steeds het maximum. Freddy Egels is nu al zeker van de titel van remise koning, terwijl kleinzoon Maxime na een gemiste titel vorig jaar in tweede klasse, nog steeds in de running blijft om dit jaar beter te doen. Albert Mol en Daniel Mullier tenslotte deelden broederlijk de punten.

Donderdag 27 februari: 
7e ronde: Dubbele ronde dreigt slachtoffers te maken
De eerste grote verrassing van de dag is al een feit. Jim Depaepe volgt een foutief plan, waardoor Luc Jennes naar dam kan combineren. De Brusselaar ziet dit echter niet, maar ook Depaepe heeft het niet zo berekend. Twee zetten later is het alsnog prijs voor Jennes. Hein De Cokere raakt niet verder dan een gelijkspel tegen Renzo Rubele, die buigt maar niet barst. Hierdoor sluipt Chris Piens zowaar naar de tweede stek op een puntje van de leider. Yves Vandeberg geraakt opnieuw niet verder dan een gelijkspel, dit keer tegen Alex Libbrecht.
Deze namiddag is er nog een ronde. Slaagt Luc Jennes er in om nog meer roet in het Heulse eten te gooien? Vanavond weten we meer.
In tweede klasse won Ibe Demasure vlot van Albert Mol en moest Wout Vanneste na een lange en gelijkwaardige partij uiteindelijk de handdoek in de ring werpen tegen Maxime Egels. Daniel Mullier was in de aanvangsfase de Coup Philippe vergeten, maar ook Johan Evens zag het niet of te laat dat hij een buitenkans verkeken had. Uiteindelijk won Evens toch maar heeft een drietal uur extra moeten zwoegen voor die puntjes door die onoplettendheid. En Freddy Egels?... Remise of wat dacht u? Toch knap van de nestor van het kampioenschap (81) die nog geen enkele partij verloren heeft in dit voor hem zeer zwaar kampioenschap. Petje af hiervoor.

8e ronde: Luc Jennes grote dagwinnaar
Na de verrassende zege deze morgen tegen Jim Depaepe stond Luc Jennes opnieuw voor hete vuren in een confrontatie met leider Hein De Cokere. Als een volleerde penningmeester hield hij alles netjes bij elkaar en gaf geen krimp. Naar het slot kwam een kleine barst in het zwarte bastion maar De Cokere kwam één zet te kort voor de winst. Hiermee haalde Jennes een meer dan fraaie drie op vier tegen de koplopers
Het werd ook de ronde van de gemiste kansen. Komt dit door de dubbele ronde of slaat de vermoeidheid toe?
Chris Piens heeft alvast een titel voor zijn 63e E-book: "Het zetje van Weiss". In de partij tegen Alex Libbrecht forceert hij een winnende stand. Libbrecht kan verder met schijfverlies of met het verdedigen van die schijf. Maar dan kan Piens met een heen en weer slagje en het zetje van Weiss combineren naar dam en partij winst. Libbrecht gokt op verdedigen en Piens, nochtans met een zee van tijd op de klok, overziet zowaar die winnende combinatie. Naar het slot moest hij zich nog uit de naad wroeten om een punt over de schreef te trekken.
Ook in de vooruitgespeelde partij van tweede klasse miste Johan Evens tegen Ibe Demasure een doorbraak met het offer van Dussaut. Er is nog werk aan de winkel. 
Jim Depaepe maakte zijn fout van 's morgens enigszins goed door een vrij vlotte zege tegen Janes de Vries en ook Yves Vandeberg had een overheersende partij tegen Johan Coorevits. In de middenmoot tenslotte noteren we enkele zwaar bevochten remises.

Vrijdag 28 februari: 
9e ronde: Troebel water
Drie dagen geleden las ik nog een artikel op facebook "Hein De Cokere op weg naar de titel". Inmiddels is daar een vraagteken bijgekomen. Vandaag had Hein de titelkoers in een beslissende plooi kunnen leggen tegen Janes de Vries, voorlaatste in de stand. Kansen te over toen Hein halverwege de partij beslissend voordeel kreeg, maar de scherpte die we van hem gewoon zijn is blijkbaar een beetje zoek. Nog steeds niet verloren, maar te weinig winst om zeker te zijn. Het worden nu nog twee heel zware dagen. Alex Libbrecht heeft al heel het kampioenschap bewezen een moeiljk in te nemen vesting te zijn en op de slotdag wacht ook nog Yves Vandeberg die net als Hein zelf en Stijn Kindt nog geen nederlaag moest incasseren. 
Ook Jim Depaepe ondervond vandaag dat Alex in goede doen is. Erger nog, Alex kon en had moeten winnen, maar beheerste het eindspel onvoldoende om Jim naar de lappenmand te verwijzen, een voor Jim heel fortuinlijke ontsnapping die hem zelfs nog in de running voor de titel houdt.
De derde hond in het spel komt verrassend uit Gent. Chris Piens hield mooi stand tegen Yves Vandenberg en blijft op een puntje van Hein op het vinkentouw zitten. 
De ontknoping komt zondag pas na de slotpartij tussen Chris en Jim.
Stijn Kindt kon eindelijk nog eens de winst binnen halen in een knappe partij tegen Luc Jennes en heeft nog steeds zicht op een podiumplaats. Rik Devroe bekocht zijn drang naar remise na een pijnlijke meerslag combinatie van Renzo Rubele. Renzo had een tiental zetten eerder ook al een meerslag over het hoofd gezien en had toen met een vier om drie met doorbraak een vlugge winst op het bord kunnen toveren. Johan Coorevits en Marc Werbrouck maakten er een leuk potje van met een terecht gelijkspel als hun deel.

In de tweede klasse staat morgen de topper van het kampioenschap geprogrammeerd tussen Simon Behalal en Maxime Egels. Vandaag werd de souvereiniteit van Behalal serieus aan het wankelen gebracht door neofiet Wout Vanneste, die hem verdiend een eerste verliespunt aansmeerde. Dit maakt dat de beide kemphanen morgen met gelijke wapens de arena in moeten, aangezien Maxime vandaag Albert Mol gewoon van het bord veegde.
We hadden het deze week al over de kaatsingszet, de coup Philippe, het zetje van Weiss en het offer van Dussaut. Vandaag voegen we daar de bomzet aan toe, zij het een gemiste bomzet door Octaaf Berden in de partij tegen Daniel Mullier. Gelukkig voor Octaaf won hij de partij uiteindelijk wel.

Zaterdag 29 februari: 
10e ronde: De coup royal en de coup de theâtre
In dammen dragen heel wat zetjes of combinaties een Franse naam: de coup Philippe, de coup mazette of groenzet, de coup renversé, de coup Turc, de coup Ricou, de coup Napoleon en niet in het minst de coup royal.  Die laatste komt heel zelden voor maar wordt algemeen als de mooiste slagzet beschreven, vandaar de koninklijke slag.

En… vandaag kwam er zowaar een op het bord uitgevoerd door Luc Jennes tegen Rik Devroe.
Even moest Rik slikken, maar toen de hartslag tot het normale aantal tikken terugkeerde ondervond Luc dat het alleen maar mooi maar niet efficiënt was. Het begon allemaal in zet 30 waar Rik een voorwaartse afruil nam naar veld 34, waarop Luc gretig de Coup Royal uitvoerde met 19-24 enz.
Er zat echter veel beter in met een damoffer via 23-19 !! 34x14 3-9 14x3 2-7. Wit heeft slagkeuze met zijn dam naar 17 of 21.
3x17* en 11x22 (een coup royal met een vijfklapper en schijfwinst.
* slaat wit hier 3x21 dan volgt het slotoffensief met 18-23 28x8 7-12 8x17 11x44 (een coup royal met een vijfklapper) 50x39 en als toetje 16x49 met winst voor zwart. Hoe mooi kan dammen toch zijn.

Van een heel ander soort is de coup de théâtre. Was gisteren nog alles heel troebel en onzeker, dan klaarde vandaag de hemel op voor Hein De Cokere. Van bij de opening had hij Alex Libbrecht in de greep en won na een reeks remises eindelijk weer een partij. Een bleke Jim Depaepe liep er wat ziekjes bij en koos voor een snelle remise tegen Yves Vandeberg, waarna hij noodgedwongen op doktersvisite ging.
Toch gaf dit Hein De Cokere helemaal  geen zekerheid want alles hing af van de partij tussen Chris Piens en rode lantaarn Johan Coorevits. Vijfenveertig zetten lang ging Johan vlot mee met Chris en was er geen vuiltje aan de lucht. Toen nam hij een logische maar analytisch slechte afruil waardoor de partij helemaal kantelde in het voordeel van Chris Piens. Maar na enkele minder precieze zetten van Chris ontsnapte Johan zowaar uit die benarde positie en het was uiteindelijk de favoriet die nog alles uit de kast moest halen om de remise haven binnen te kunnen varen.
Wat een coup de théâtre, want hiermee is Chris Piens uitgeschakeld voor de nationale hoogste eer.
De enige die Hein morgen nog zou kunnen bedreigen is clubgenoot Jim Depaepe. Maar er moeten al hele erge dingen gebeuren om Hein nog van zijn tweede nationale titel af te houden.
Een derde WDC clubgenoot, Stijn Kindt, is aan een grote opmars bezig en komt samen met Depaepe en Piens op een gedeelde tweede plaats na een zege tegen Janes De Vries. Stijn heeft helaas te weinig overwinningen om nog theoretisch aanspraak te kunnen maken op de titel, maar blijft kandidaat voor het podium.

Tweede klasse: Maxime Egels kampioen !!
In een rechtstreeks titelduel met Brusselaar Simon Behalal kon Maxime Egels na 25 zetten de partij naar zijn hand zetten door een foutieve ruil van Simon die hiermee schijfverlies leed.  Daarop ging het toen van kwaad naar erger en liet Maxime zijn prooi en de titel niet meer ontsnappen. Bravo, volgend jaar mag de junior uit Menen, aangesloten bij Phenix Kortrijk, de grote jongens in eerste klasse partij geven. Opa Egels was in de wolken met de titel van zijn kleinzoon en koos tegen Wout Vanneste maar snel voor een achtste remise. Het Limburgse derby tussen Johan Evens en Albert Mol kende evenmin een winnaar, maar dit zal niet tot vreugde geweest zijn van Johan Evens die nu nog goed aan de bak moet om de derde plaats veilig te stellen.

Zondag 1 maart: 
11e ronde: Hein De Cokere kampioen na zinderend slot
Slechts een enkeling twijfelde er aan dat de partij tussen Hein De Cokere en Yves Vandeberg een vlugge 40 zetten remise zou worden. Ook Yves had zich al met die gedachte verzoend maar het alfamannetje uit Desselgem wilde in schoonheid afsluiten met een weliswaar snelle maar toch wel echte partij. Die overhaasting brak hem zuur op want in de zesde zet had Vandeberg een lokzet ingebouwd. Dat Yves zo vlug een schijfje zou inleveren was verdacht en had een belletje moeten laten rinkelen bij Hein. Niet dus. De ontnuchtering volgde snel en vanaf dat moment had iedereen meer aandacht voor de topper tussen Jim Depaepe en Chris Piens want daar werd nu uitgemaakt wie Belgische kampioen zou worden. Bij winst kon Jim nog de titel afhandig maken van clubgenoot Hein. Piens kreeg licht voordeel maar in het middenspel keerden plots de kansen en kreeg Jim serieuze mogelijkheden op winst. 
Ondertussen had Stijn Kindt een derde zege op rij geboekt tegen Alex Libbrecht, wat hem op gelijke hoogte bracht van Hein De Cokere en waarmee hij zich verzekerde van een podiumplaats. 
Het had er nu alle schijn van dat Piens zich in de stand aan het verzuipen was en er niet echt meer in geloofde. In de 51e zet kon Jim het orgelpunt van zijn carrière plaatsen en na zes jaar weer de titel binnen rijven door met een plakkertje op veld 32 de dam van Piens waardeloos te maken. Het zal een hele opluchting geweest zijn voor De Cokere dat Depaepe koos voor een ander plan. Langzamerhand zakte het voordeel nu weer en Piens kon na bijna vijf uur afruilen naar een drie om één stand. Kenners weten dat drie dammen tegen één heel moeilijk te winnen valt en meestal wordt dan snel remise overeengekomen. Echter hebben beide spelers op dat moment nog recht op elk 16 zetten en daar maakte Depaepe gebruik van in de hoop met nog een finesse de bakens te kunnen verzetten. Piens liet zich echter niet meer vangen en stelde zo zijn vierde stek in de eindstand veilig.

Triomf opgedragen aan Rik Soete zaliger
Wie de persartikels gelezen heeft weet dat WDC Heule dit kampioenschap wilde organiseren met de bedoeling Rik Soete zijn hartewens te vervullen om nog eens deel te kunnen nemen aan het BK, na een slepende ziekte van bijna drie jaar met blijvende verlamming. Toen Rik in oktober onverwacht stierf, besloot WDC het kampioenschap toch te houden en dit op te dragen aan Rik. Dat dit zou verwezenlijkt worden met een volledig WDC podium was totaal buiten de verwachtingen maar een des te mooier eerbetoon aan onze vriend en assistent jeugdleider. Ik ben er zeker van dat er hierboven wel internet is waardoor Rik glunderend het BK heeft kunnen meevolgen.
Rik, dit was voor jou. We missen je onnoemelijk hard.

 

 

 

 

 

 

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 08-05-2022