Secretaris Belgische Dambond krijgt hoogste onderscheiding van de FMJD

Tijdens de algemene vergadering van de werelddambond in Tallinn, werd Johan Demasure gelauwerd met de titel van Eminent Erelid, als dank voor zijn jarenlange inzet als toernooidirecteur voor de jeugd.

Toen hij in 2006, tijdens het WK landenteams in Dakar, die taak accepteerde werden er jaarlijks slechts drie wereldkampioenschappen voor de jeugd georganiseerd nl. junioren jongens, junioren meisjes en cadetten. Hij wist dit onder zijn mandaat uit te breiden tot liefst 24 jaarlijkse kampioenschappen, waarbij ook alle continenten betrokken werden.

Al snel werden de wereldkampioenschappen blitz op het programma gezet.
In 2010 werd er een reeks cadetten meisjes toegevoegd op het WK in Mongolië. Een jaar later kwamen ook de minicadetten en hopes er bij in Belarus, zowel voor jongens als voor meisjes.
De wereldkampioenschappen blitz werden uitgebreid naar de acht categorieën en toen in 2014 de sectie Turks dammen zich aansloot bij de werelddambond, voegde hij ook de wereldkampioenschappen Turks dammen toe, ter stimulatie van deze jonge sectie.
Hierdoor zijn de wereldkampioenschappen voor de jeugd uitgegroeid van drie kleine toernooien tot een massa event met rond de 300 spelers.

In 2015 werd zijn mandaat in Izmir voor vier jaar verlengd, maar toen hij dit jaar door ziekte verstek moest geven voor de wereldkampioenschappen in het Poolse Dabki, vond hij het goede moment gekomen om na 11 jaar de fakkel door te geven. Hij wordt nu opgevolgd door de Italiaan Daniele Macali.

Johan is ook nog lid van de technische commissie van de FMJD, internationaal arbiter en hij gaf in die periode in opdracht van de werelddambond arbiterscursussen in Senegal, China en Curaçao.  Deze taken zal hij de komende jaren nog verder op zich nemen.

Door zijn gedwongen afwezigheid op de algemene vergadering in Tallinn, werd hem op 25 november zijn diploma overhandigd door Janek Maggi, voorzitter FMJD, op een bedankingsdiner in Wageningen.

Secretaris Belgische Dambond krijgt hoogste onderscheiding van de FMJD - 2 
Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 12-04-2024