In de marge

Barrage: Bryan Wollaert haalt zijn eerste nationale titel !
Paaszaterdag is een feestdag geworden voor Bryan Wollaert. In de eerste partij met een verkort speeltempo van 60 minuten plus een minuut per zet, ontstond een partie Bonnard. Bryan toonde zich de handigste. Ronald Schalley brak door naar dam ten koste van enkele schijfjes maar met een offer wist Wollaert die dam klem te zetten, waarna Schalley de handdoek in de ring mocht gooien. In oktober zal Bryan ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Tallinn. Proficiat Bryan.

Elfde rondeRonald Schalley en Bryan Wollaert spelen barrage om de titel in 1e klasse ! Hein De Cokere derde.
De slotronde bracht nog heel wat spanning maar Ronald Schalley toonde opnieuw dat hij tot de absolute top van ons land behoort. Hoe hard Michel Trouet ook zijn best deed, gaandeweg verloor hij de greep op de partij en kon Schalley nooit in verlegenheid brengen. Hein De Cokere en Bryan Wollaert zagen dit natuurlijk ook gebeuren en wisten meteen dat er nog gewonnen moest worden om een appel uit de kast te laten vallen. Toen Wollaert kon doorbreken ten koste van twee schijven, dachten enkele toeschouwers dat dit naar winst zou leiden maar Kingsrow gaf geen krimp en ... Hein De Cokere evenmin. Hij bouwde zelfs nog enkele linke lokzetjes in het eindspel maar Wollaert bleef rustig genoeg om niet te bijten en berustte tenslotte in een remise. Hierdoor hadden Ronald Schalley en Bryan Wollaert precies dezelfde resultaten in alle partijen waardoor een barrage onvermijdelijk moet volgen om de kampioen aan te kunnen duiden.
Hein De Cokere mocht het brons in ontvangst nemen.
Johan Coorevits zorgde nog voor een verrassend resultaat door Patrick Casaril op remise te houden, waardoor deze laatste net uit de boot valt voor de rechtstreekse plaatsen in het BK 2018. Luc Jennes sloot het kampioenschap in schoonheid af met winst tegen Janes de Vries en Ewa Schalley behield haar vierde plaats dank zij een zege tegen Valère Hermans.

Bert Van hauwermeiren kampioen 2e klasse!
Henri De Broeck maakte het Bert Van hauwermeiren nog knap lastig maar gebruikte daarvoor danig veel tijd dat hij in een nochtans evenwichtige stand door zijn klok ging. Henri Grau had ondertussen al Rik Soete met een mooie combinatie onderuit gehaald, maar met de winstpartijen wist Van hauwermeiren het onderlinge verschil te maken. Maxime Egels speelde opnieuw een degelijke partij tegen Johan Evens die na 40 zetten maar snel remise toestond, je weet maar nooit.
Dat Van hauwermeiren en Grau de uitgesproken favorietenrol waar maakten zal niemand verbazen, maar dat Maxime Egels plus twee zou aantekenen met slechts één nederlaag, daar had zelfs de hardste gokker geen geld durven op zetten. Bij deze verklaar ik hem dan ook als DE man van het kampioenschap in 2e klasse.

Tiende rondeEn toen was het sprookje uit.... of toch niet?
Leider van het eerste uur en negen ronden lang aan de leiding. Het is niet alle debutanten gegeven, maar vandaag liep Hein De Cokere tegen een nederlaag aan, die hem wellicht duur te staan zal komen. Bryan Wollaert probeerde daar ten volle van te profiteren maar Patrick Casaril gaf niets weg waardoor Wollaert morgen nog vol aan de bak moet om geschiedenis te schrijven. De derde hond in het kegelspel is titelverdediger Ronald Schalley. Valère Hermans was vastbesloten hem vandaag van antwoord te dienen, maar daarvoor zal Hermans uit een ander vaatje moeten tappen. 
Wollaert en De Cokere zitten morgen tegenover elkaar, terwijl Schalley een haalbare kaart heeft met Michel Trouet. Hoe dan ook, alle drie de tenoren hebben nog kans om de titel binnen te rijven en zelfs een barragematch behoort nog tot de mogelijkheden. Start morgen om 11 uur van de live uitzending. Om niet te missen!!
De andere partijen spelen zich af in de schaduw van de hoofdrolspelers. Luc Jennes was al blij met een punt in een gewonnen stand tegen Ewa Schalley. De Vries en Vandeberg hielden de schijven in evenwicht en ook Coorevits en Trouet deelden de punten.

Turks dammenJohan Demasure verlengt zijn titel
Het 2e nationaal kampioenschap Turks dammen bracht na twee speeldagen een bijna identiek podium als de eerste editie. De bezetting en de kwaliteit van de partijen was duidelijk hoger dan in de eerste uitgave. In ronde drie was Bert Van hauwermeiren op het canvas gegaan tegen Bryan Wollaert, waardoor Johan Demasure als enige met het maximum de tweede speeldag kon ingaan. In de vierde ronde kon de regerende kampioen zich nog redden uit een moeilijke stand tegen Stephan Michiels. In de slotronde probeerde Van hauwermeiren nog alles uit de kast te halen, maar het slotduel om de hoogste eer werd na anderhalf uur uiteindelijk potremise na een herhaling van zetten. 

Negende rondeNog steeds drie titelkandidaten
Geen verrassingen vandaag. Het leidende trio won hun partij, al ontsnapte Bryan Wollaert toch weer door een nauw gaatje tegen Michel Trouet. In de strijd om de ereplaatsen en de rechtstreekse kwalificatie voor de volgende editie, liet Patrick Casaril een kans liggen om Stephan Michiels te verslaan. Het eindspel neigde nog in het voordeel van Casaril uit te draaien, maar Michiels stelde de remise op een sublieme wijze veilig.
In tweede klasse speelt Maxime Egels verder voor scherprechter. Nadat hij gisteren zijn ploegmaat een punt afhandig maakte, was het vandaag de beurt aan Henri Grau. Grau en Van hauwermeiren gaan morgen onderling strijden voor de titel in tweede klasse.

Achtste rondeDe spanning stijgt
Met nog drie ronden te gaan is het kransje titelkandidaten sterk gereduceerd. Bryan Wollaert heeft de leiding overgenomen van Hein De Cokere. In de slotronde zitten ze tegenover elkaar, mogelijks met de titel als inzet. Maar regerend kampioen Ronald Schalley volgt op slechts twee punten en heeft een relatief gemakkelijk programma. Ook Ewa Schalley speelt nog mee om de topplaatsen.
Schalley nam Luc Jennes al heel snel met een kaatsingszetje te grazen. Patrick Casaril en Bryan Wollaert hadden weinig last met resp. Janes de Vries en Johan Coorevits. Michel Trouet kon weer niet winnen omdat hij een unieke kans overzag tegen Stephan Michiels. Yves Vandeberg en Valère Hermans waren na veertig zetten tevreden met een puntendeling.
De langste partij was een hard bevochten strijd tussen Hein De Cokere en Ewa Schalley waar geen duimbreed toegegeven werd met een logische remise als resultaat.
In tweede klasse kon Rik Soete zich kronen tot winnaar van de ronde door de enige zege tegen Henri De Broeck. Wat Bert Van hauwermeiren ook probeerde, zijn clubmaatje Maxime Egels gaf geen krimp en haalde verdiend een punt.

Zevende rondeHet grote blunderboek
Was me dat een ronde. Uiteindelijk blijven dezelfde twee spelers aan de leiding, maar voor het zelfde geld hadden beiden hun eerste nederlaag kunnen incasseren. In een evenwichtige stand gaat Hein De Cokere schromelijk in de fout, maar Valère Hermans is danig met zijn 40 zetten remisesyndroom bezig dat hij dit niet in de gaten heeft. Maar wat gezegd van Ronald Schalley? In het middenspel kan hij beslissend voordeel halen, maar overziet dit. De partij gaat op remise uitdraaien tot... Bryan Wollaert zijn tegenstander tot vier keer toe de kans geeft om combinatief de winst te pakken. Ook hier blijft de regerende kampioen blind voor. Onbegrijpelijk.
Stephan Michiels krijgt een schijfje voor op het bord en de stand wordt hopeloos voor Johan Coorevits. Michiels laat echter een voorwaartse ruil toe, voldoende voor een remise, maar die kans grijpt Coorevits niet. Yves Vandeberg is al na tien zetten klaar met een ingestudeerd nummertje tegen Luc Jennes. Michel Trouet speelt een stevige partij, bouwt voordeel op... maar blundert dan en schenkt Janes de Vries de volle buit. Patrick Casaril en Ewa Schalley maken er na de veertigste zet een zootje van waardoor hun grafiek meer op een cardiogram van een patient met hartritme stoornissen gaat lijken.
Laat ons maar snel het grote blunderboek dichtklappen en hopen op wat stevige kwaliteitsvolle potjes dammen.

Zesde rondeTwee leiders halfweg
Michel Trouet en Luc Jennes ondergingen vandaag de wet der sterkste tegen Ewa Schalley en Hein De Cokere. Janes de Vries en Johan Coorevits hadden 47 zetten lang een gelijkwaardige partij. maar toen stokte de machine even bij Coorevits. Nog even kreeg hij een herkansing toen de Vries niet de beste zetten produceerde, maar na de 6-11 in zet 49 was er geen ontsnappen meer aan en kreeg de Vries eerherstel voor enkele mindere rondes. Bryan Wollaert speelde in de topper tegen Stephan Michiels een krachtige partij en bouwde de voorsprong gestadig uit. Wat de Brusselaar ook nog probeerde, het ging van kwaad naar erger tot hij de handdoek in de ring moest gooien. Valère Hermans had er na zijn twee opeenvolgende zeges duidelijk zin in en hield 35 zetten wonderwel gelijke tred met Patrick Casaril tot één fatale zet roet in zijn remiseplan gooide. Ronald Schalley en Yves Vandeberg streden 40 zetten lang om een voordeel op het bord te krijgen, wat niet lukte. De remise was hierdoor ook een billijke uitslag. De competitie is over de helft en we hebben twee leiders, maar de andere titelkandidaten volgen op korte afstand. Niets is beslist.
In tweede klasse kregen we ook al drie beslissingen. De zege van Maxime Egels tegen Rik Soete valt hier het meeste op.

Vijfde rondeVijf beslissingen
Enkel het topduel tussen Hein De Cokere en Yves Vandeberg kende geen winnaar. Nochtans haalden beide opponenten alles uit de kast om toch nog een puntje extra te sprokkelen. In een ultieme poging probeerde De Cokere zijn tegenstander nog te verleiden tot een snelle afruil, maar Vandeberg gaf geen krimp meer. Ronald Schalley is eindelijk tot winst gekomen en het is meteen een heel belangrijke tegen Stephan Michiels. Bryan Wollaert deelt nu de leiding met De Cokere na een eenvoudige zege tegen een vandaag zwaar tegenvallende Janes de Vries. Valère Hermans zit in de flow met een tweede opeenvolgende zege. Ewa Schalley was een maatje te groot voor Johan Coorevits die nooit greep kreeg op de partij. Luc Jennes bood heel lang degelijke weerstand tegen Patrick Casaril maar nekte zichzelf met een foutieve afruil.
Ook in tweede klasse allemaal beslissingen. Zowel Rik Soete als Maxime Egels speelden een stevige partij en hadden de remise in zicht tot tijdnood beiden nekte.

Vierde rondeHenri Grau grijpt de macht in tweede klasse.
De topper in tweede klasse duurde ruim 4,5 uur. Henri Grau toonde zich heer en meester tegenover Bert Van hauwermeiren. Na drie remises stunt Maxime Egels nu ook nog met een zege tegen Henri De Broeck en nestelt zich geruisloos in de top. Wat krijgen we nog te zien deze week van die jonge belofte?
In eerste klasse namen Ronald Schalley en Hein De Cokere een snipperdag met een zoutloze en snelle partij die geen winnaar verdiende. Michel Trouet overzag in de 38e zet een combinatieve winst en kreeg uiteindelijk nog het deksel op de neus tegen Luc Jennes. Ewa Schalley en Bryan Wollaert gingen vol voor de winst in een bitsige strijd die geen winnaar bracht. Idem bij Patrick Casaril, die compensatie zocht voor de vervelende nederlaag van deze morgen. Maar Yves Vandeberg had zijn tijd beter ingedeeld en liet zich niet verrassen. Twee hard bevochten remises dus. Valère Hermans wist eindelijk te winnen. Over de middag klaagde hij nog over een tanende gezondheid, maar daar was na de zege tegen Johan Coorevits nog weinig van te merken. Stephan Michiels ten slotte maakte gehakt van Janes De Vries en sluipt op kousenvoeten in het spoor van Hein De Cokere.
De bakens zijn uitgezet maar de strijd is nog verre van gestreden.

Derde rondeHein De Cokere in bloedvorm
Met een verdiende zege tegen Patrick Casaril heeft Hein De Cokere duidelijk zijn ambities in de verf gezet. Bryan Wollaert en Ronald Schalley deden wat van hen verwacht werd. Ewa Schalley en Stephan Michiels streden op het scherp van de snede en haalden uiteindelijk een gelijkwaardige remise. Yves Vandeberg morste een puntje tegen Michel Trouet. Johan Coorevits en Luc Jennes zorgden dat de laatste nul van de ranglijst verdween.
In tweede klasse blijft Maxime Egels ongeslagen. Waren zijn eerste twee remises eerder bescheiden dan is deze tegen Henri Grau nu toch eentje om U tegen te zeggen. Henri De Broeck en Rik Soete ondergingen de wet van de sterkste tegen resp. Evens en Van hauwermeiren.

Tweede ronde: Valère Hermans en Johan Coorevits begeven onder de druk
Het zag er lange tijd naar uit dat Yves Vandeberg er net als vorig jaar niet in zou slagen om Johan Coorevits te vloeren, maar tijdsdruk besliste daar uiteindelijk anders over. Eén fout, over en uit. Iets grilliger ging de curve bij Stephan Michiels tegen Valère Hermans. Michiels kreeg voordeel maar een te nerveuze Hermans profiteerde niet van de resterende ontsnappingskansen. Bryan Wollaert had alle moeite met Luc Jennes in een gelijkwaardige partij, tot Jennes die ene misser produceerde, die abrupt een einde maakte aan zijn kansen. Hein De Cokere had geen enkele moeite met Michel Trouet en bouwde stelselmatig aan een voordelige stand. De topper tussen Ronald Schalley en Patrick Casaril kende geen winnaar. Casaril moest wel heel secuur spelen in het eindspel om de remise op het bord te houden. Janes de Vries is back in business. Volle concentratie, rust en kalmte achter het bord, voldoende om de stand helemaal in evenwicht te houden tegen Ewa Schalley. 
Na twee ronden zijn er nog twee spelers met het maximum: Stephan Michiels en Hein De Cokere.
In tweede klasse werd Rik Soete de winnaar van de dag. Een mooie zege tegen Henri De Broeck zet hem op een voorlopig gedeelde eerste plaats. Johan Evens en Henri Grau deelden broederlijk de punten. Maxime Egels toonde tegen clubmaatje  Bert Van hauwermeiren dat hij meer verdient dan de titel van reservespeler. Met zijn tweede opeenvolgende remise zorgt hij er voor dat het laatste maximum van de tabellen is geveegd in tweede klasse.

Morgen een dubbele ronde: aanvang om 9 uur.

Eerste ronde: L'Hirondelle Oteppe voor de tiende opeenvolgende keer het nationaal strijdtoneel
De jubileumeditie had een absolute knaller kunnen worden, maar doorvoor missen we enkele oud nationaal kampioenen zoals Lemmens, Depaepe en De Meulenaere en bovendien is het gros van de opkomende jeugd niet vrij door lessen aan de universiteit en hogeschool.
Indachtig dat de afwezigen altijd ongelijk hebben zijn we vandaag toch met een behoorlijk sterke bezetting van start gegaan, met genoeg tegenstand om de familie Schalley het leven zuur te maken. Benieuwd wat nieuwkomer Hein De Cokere nog uit zijn hoed zal schudden. Clubgenoot Johan Coorevits was vandaag alvast geen oninneembare vesting. Hij verweerde zich kranig maar moest uiteindelijk het hoofd buigen. Het Antwerpse en Limburgse derby bracht geen winnaar, al had Valère Hermans toch wat voordeel. De Brusselse en Luikse match gingen zoals verwacht naar Stephan Michiels en Patrick Casaril. Dat het verplichte nummer tussen Ronald en Ewa Schalley op een snelle remise uitliep verbaast al lang niemand meer.
Geen verrassingen dus. Laat de echte strijd morgen maar losbarsten.
Tweede klasse: Door een last minute uitvallen van voorzitter Alex Libbrecht werd Maxime Egels in allerijl opgeroepen om de vrijgekomen plaats in te vullen. Met succes stelde hij tegen Rik Soete de remise veilig in een iets te voorzichtige opbouw van beide kanten. Henri Grau won vlot van de andere nieuwkomer Henri De Broeck, maar Bert Van hauwermeiren deed hier zeker de beste zaak door de andere titelkandidaat Johan Evens er onder te houden. In tweede klasse wordt een dubbele ronde gespeeld, dus heeft Evens nog een kans op revanche.

Speellokaal: VBS De Watermolen Watermolenwal 16 te 8501 Heule  -  laatst bijgewerkt: 12-04-2024